Miljardair Sam Zell koopt voor het eerst goud aan

Miljardair en Equity Group Investments oprichter Sam Zell heeft voor het eerst in zijn leven goud aangekocht, zo liet hij aan Bloomberg weten.

Zell geeft aan dat de hoeveelheid kapitaal die in nieuwe goudmijnen wordt gestoken zo goed als nihil is en voegde eraan toe dat hij ook in fysiek goud investeert als hedge.

Zell: “For the first time in my life, I bought gold because it is a good hedge. Supply is shrinking and that is going to have a positive impact on the price. Besides, all of the money is being used to buy up rivals”

Veel analisten hebben hun bezorgdheid geuit over de slinkende mijnbouwreserves en na jaren van bezuinigingen op de exploratiebudgetten beginnen goudmijnbouwbedrijven langzaam maar zeker meer kapitaal in de grond te steken.

In november liet S&P Global Market Intelligence in een rapport weten dat de exploratiebudgetten in 2018 van de goudmijnsector met 20 procent zal stijgen tot 4,86 miljoen dollar.

De uitgaven voor nieuwe mijnen begonnen op te drogen nadat de edelmetaalprijs, na een record aan te doen in 2011, ineenstortte. Dat zorgde voor mindere vooruitzichten in productie.

Met goud nog steeds bijna een derde lager dan die piek zijn de grootste goudmijnbedrijven begonnen met het opkopen van concurrenten, in een poging de productiepijplijn te versterken.

De gecombineerde ondergrondse goudreserves van huidige mijnen – een indicator van productievooruitzichten – kromp in 2017 met meer dan 40 procent.

Andere miljardairs gingen Zell al voor in liefde voor het edelmetaal. Zo is er miljardair Ray Dalio, oprichter van Bridgewater Associates; “obligatiekoning” Jeffrey Gundlach, CEO van Doubleline; en David Einhorn; oprichter van Greenlight Capital.

Dalio gelooft al sinds augustus 2017 in het gele edelmetaal. Toen gaf hij aan dat beleggers tussen de 5 en 10 procent van hun portfolio in goud moeten aanhouden.

Afgelopen voorjaar haalde Gundlach de krantenkoppen nadat hij aangaf dat goud op het punt staat met 1.000 dollar te stijgen.

Ook David Einhorn is een lange termijn goud liefhebber. In het derde kwartaal vorig jaar was het edelmetaal zijn grootste positie.

Sommige analisten zijn van mening dat Zell’s onthullingen er voor kunnen zorgen dat de vraag naar goud verder stijgt, net nu de markt moeite heeft de 1.300 dollar per ounce te doorbreken.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr