Merendeel betalingen in Vietnam gedaan middels contant geld en goud

Vietnam mag dan een van de snelst groeiende economieën ter wereld zijn, toch lijkt het nog steeds in de middeleeuwen te zijn blijven hangen gekeken naar de wereldwijde trend van cashless transacties. Men gebruikt er nog steeds liever stapels contant geld en goud om zaken aan te kopen.

Premier Nguyen Xuan Phuc probeert burgers mee te krijgen in het moderne tijdperk van digitale betalingen. Dit om het aantal Amerikaanse dollars in omloop in het land te verminderen en de dominantie van de nationale munt, de Vietnamese dong, te verstevigen. Dat blijkt toch makkelijker gezegd dan gedaan.

Het betekent dat Vietnamese huishoudens kennis moeten maken met creditcards, bankoverschrijvingen en digitale betalingen. Zeker ook om belastingontduiking en het witwassen van geld aan te pakken, wat een groeiend probleem blijkt, aangezien de 237 miljard dollar grote economie zich blijft uitbreiden.

Vietnamese ambtenaren hebben echter nog behoorlijk wat werk liggen. Slechts 31% van de Vietnamese volwassenen heeft een bankrekening en volgens de regering wordt meer dan 95% van de betalingen met contant geld en goud gedaan.

Burgers verrekenen zelfs huizen nog steeds liefst met goud en contant geld. Zoals de 47-jarige winkelier Tran Van Nhan, die onlangs zijn twee-slaapkamer appartement van 138.000 dollar in Hanoi betaalde met goud en cash.

Nhan: “We paid almost half in gold bars and the rest in cash. We did that because we and the flat’s owner didn’t want to do a bank transfer. We are so used to buying things with cash and gold. I continue to save gold, so that we can use it in the future for our retirement. We feel safer with gold”

De regering heeft de modernisering van betalingen tot een topprioriteit gemaakt. Nguyen Xuan Phuc heeft banken zelfs opdracht gegeven om het contante betalingsverkeer terug te brengen tot minder dan 10% eind 2020.

Daarnaast wordt e-commerce gepromoot in winkelcentra en supermarkten in grote steden. Ook wil de regering dat ten minste 70% van de Vietnamezen van 15 jaar en ouder een bankrekening krijgen.

Maar Vietnamezen zijn, net als Indiërs en Chinezen, niet zomaar voor die kar te spannen. Een voorliefde voor cash geld, harde valuta, maar zeker ook goud zit ingebakken in de mentaliteit en cultuur.

Tran Thi Le, een 35-jarige ambtelijk secretaris in Ho Chi Minh geeft aan: “It’s not easy to change. Keeping money in gold or strong foreign currencies, like U.S. dollars or euros, is a long-standing habit for most Vietnamese people”

De meeste van de 97 miljoen Vietnamese burgers zijn dus afhankelijk van papiergeld en edelmetalen. Zeker ook omdat veel Vietnamezen zich nog een inflatie herinneren met dubbele cijfers, op een hoogtepunt van 28,3 procent in augustus 2008. nog niet zo heel lang geleden.

Niet vreemd dus dat velen nog steeds de voorkeur hebben spaargeld aan te houden in dollars en goud. Daarbij hebben Vietnamezen naar schatting 400 ton goud in particulier bezit.

Bron: Bloomberg

Foto: Flickr / Mike