Meer uitstroom uit goud-ETF\’s in september

Wereldwijde goud-ETF\’s registreerden afgelopen maand een uitstroom van 95 ton ter waarde van 5 miljard dollar, de vijfde opeenvolgende maand van netto uitstroom. Dit is ook de grootste maandelijkse uitstroom sinds maart 2021 (toen 107 ton).

De omstandigheden bleven de gehele maand uitdagend voor goud, onder meer door de sterke tegenwind van de aanhoudende sterkte van de Amerikaanse dollar.

De stijging van de Amerikaanse dollar – alleen al in 2022 met 15 procent – heeft veel activa in het tweede halfjaar parten gespeeld en wordt nu een toenemende last voor centrale banken.

Eind september bedroeg het wereldwijde ETF-goudbezit 3.548 ton (191 miljard dollar), een daling van 1 procent op jaarbasis.

In de eerste vier maanden van het jaar was er een instroom van meer dan 300 ton (19 miljard dollar) in goud-ETF\’s. Sinds eind april zijn de wereldwijde aanhoudingen echter met vrijwel hetzelfde tonnage gedaald.

De uitstroom was ditmaal opnieuw wijdverspreid, met als enig lichtpunt Azië, waar de participaties vrijwel ongewijzigd bleven.

Noord-Amerikaanse (-59 ton, twv 3 miljard dollar) en Europese fondsen (-36 ton, twv 2 miljard dollar) namen het leeuwendeel van de wereldwijde uitstroom voor hun rekening.

De grootste en meest liquide Amerikaanse fondsen zorgden voor de grootste uitstroom, omdat de hardnekkig hoge inflatie de Fed ertoe aanzette de rente met nog eens 75 basispunten te verhogen.

Britse, Duitse, Zwitserse en Franse beursgenoteerde fondsen droegen het meest bij tot de algemene daling van de Europese aanhoudingen, aangemoedigd door de hogere rente van de ECB en een crisis bij de Britse pond als gevolg van fiscale beleidsbeslissingen.

In Azië overtrof de instroom van 0,4 ton in Indiase goud-ETF\’s de uitstroom in Chinese beursgenoteerde fondsen (-0,3 ton). De goudkoers zelf daalde voor de zesde maand op rij, met een daling van 2,6 procent tot 1.671,8 dollar per ounce.

Het bleek een moeilijke maand voor de meeste activa, met wereldwijde aandelen die met 9,5 procent daalden, wereldwijde obligaties die met 5,1 procent daalden en grondstoffen die met 8,4 procent daalden.

Hoewel goud een relatieve outperformer is en dus een goede diversificatie, was het niet de crisisafdekking die het in het verleden vaak was, zeker wanneer het in Amerikaanse dollars wordt gemeten.

Voor niet-Amerikaanse beleggers blijft goud in lokale valuta echter sterk presteren op jaarbasis.

Bron: WGC, Capital