Engelse pond onder druk, goudkoers stabiel

Toen de Engelse pond begin deze maand naar een historisch dieptepunt gleed, steeg het in ponden geprijsde edelmetaal naar een recordhoogte.

Dat zou normaal gesproken verkopen aanmoedigen en kopers afschrikken, maar deze keer verhoogde de onrust op de Britse obligatie- en valutamarkten de allure van het edelmetaal.

Ash Kundra, die muntenhandelaar J Blundell & Sons runt in de historische juwelierswijk Hatton Garden in Londen: “Buying has increased exponentially. I keep running out of coins, I keep running out of bars”

De stormloop op goud in het Verenigd Koninkrijk contrasteert met het bearish sentiment dat de dollarprijzen voor het edelmetaal met meer dan 20 procent heeft zien dalen, na een piek in maart dit jaar.

Dit omdat de agressieve monetaire verkrapping van de Federal Reserve de niet-rentedragende activa minder aantrekkelijk maakt. De status van edelmetaal als bescherming tegen inflatie en geldontwaarding houdt de vraag van particuliere beleggers echter hoog.

Hoewel de Engelse pond zich de afgelopen weken heeft weten te herstellen, nadat de Bank of England gedwongen werd in te grijpen om een ineenstorting van de obligatiemarkt te voorkomen, blijft de goudprijs in Engelse ponden hoog, gekeken naar de historische koers.

Bij BullionVault, een Britse broker, openden Britse consumenten eind vorige maand rekeningen om edelmetaal te kopen tegen meer dan het dubbele van het gebruikelijke aantal.

Adrian Ash, hoofd onderzoek bij het bedrijf: “We’re seeing a lot of new UK interest. The interest rate and inflation crisis is global, but gold is saying that the UK has put itself right in the eye of the storm”

Toch is het onwaarschijnlijk dat de Britse kopers van goud veel invloed zullen hebben op de koers in dollars. Britse consumenten kochten vorig jaar 15,5 ton aan baren en munten, iets meer dan 1 procent van het wereldwijde totaal, zo blijkt uit gegevens van de World Gold Council.

Jim Tannahill, directeur van het Londense pandjeshuis Suttons and Robertsons, verwacht dat het aantal mensen dat goud als onderpand voor een lening gebruikt de komende maanden zal blijven stijgen.

In de afgelopen weken heeft hij een toename gezien van liefst 40 procent van klanten die een lening willen afsluiten tegen hun goudcollectie.

Daarmee lijkt de gemiddelde Brit meer en meer in problemen te komen door de stijgende energierekeningen, inflatie en de hogere hypotheekrente.

Maar daarmee wordt ook duidelijk dat Britten aan de ene zijde meer goud kopen, terwijl zij het aan de andere kant gebruiken als liquide middel.

De rol van goud als geld lijkt dus in het alledaagse leven een belangrijkere rol te gaan spelen.

Bronnen: Bloomberg, Reuters