Massief gouden wc gestolen uit Brits paleis

Inbrekers hebben afgelopen zaterdag een massief gouden toilet gestolen uit een achttiende-eeuws paleis ten westen van Londen. Het gaat om een kunstwerk uit 2016 dat er pas twee dagen stond.

De diefstal gebeurde in Blenheim Palace, het gebouw waar de Britse staatsman Winston Churchill in 1874 werd geboren. Het gebouw doet onder meer dienst als museum.

Het 18-karaats gouden toilet was het pronkstuk van een donderdag geopende tentoonstelling van het werk van de provocatieve Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan.

Volgens de politie waren er meerdere daders, die twee auto’s gebruikten. Er is inmiddels een verdachte opgepakt, een man van 66, maar het gestolen toilet lijkt nog spoorloos.

Het toilet kon door bezoekers daadwerkelijk worden gebruikt. Wel voor maar maximaal 3 minuten per persoon, om een wachtrij te voorkomen.

Daardoor heeft de diefstal tot aanzienlijke waterschade geleid, doordat de wc ook echt was aangesloten op water en riolering.

Eerder stond het kunstwerk, dat de naam ‘America’ draagt, al in het Guggenheim museum in New York. Daar hebben meer dan 100 duizend mensen geduldig op hun beurt staan wachten.

Kunstkenners zien er een kritiek in op de groeiende economische ongelijkheid.

Cattelan: “Wat je ook eet, een lunch van 200 dollar of een hotdog van 2 dollar, het resultaat is hetzelfde, toiletgewijs”

De wc refereert ook aan Donald Trump, aldus Cattelan in een interview, en is bovendien een cynisch commentaar op de kunstwereld en haar obsessie met het grote geld.

En natuurlijk op Amerika, zoals de titel van het werk aangeeft, het land met de belofte van gelijke kansen voor iedereen maar waarbij de realiteit genuanceerder is, met bijzonder grote verschillen.

Vorige maand zei Edward Spencer Churchill, verre familie van en oprichter van de stichting, nog dat hij zich geen zorgen maakte over de veiligheid rondom het kunstwerk.

In de Guardian gaf hij aan dat er geen extra beveiliging werd getroffen, juist omdat het toilet aan was gesloten op riolering en daardoor moeilijk te ontvreemden.

De wc weegt in totaal 103 kilo, wat betekent dat het toilet, als het wordt omgesmolten, met de huidige goudprijs zo’n 5 miljoen dollar oplevert.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, New York Times, The Guardian

Foto: Leon Neal/Getty Images