Marc Faber: goud en treasuries!

Marc Faber kennen we allemaal wel. De Zwitserse topbelegger en auteur van het Gloom, Boom en Doom rapport heeft bijzonder uitgesproken meningen over de financiële markten. Opvallend daarbij is dat hij steeds naar de lange termijn kijkt en meer geïnteresseerd is in brede asset allocatie dan in het uitkiezen van individuele effecten.

De Zwitserse belegger is niet per se negatief over wereldwijde aandelen, omdat hij denkt dat na de Brexit de gelddrukpersen nog in overdrive zullen gaan. Voor de veiligheid kijkt hij op dit moment echter naar twee andere marktsegmenten, die volgens hem bijzonder interessant zijn: goud en Amerikaanse Treasuries.

Faber gaf onlangs weer een interessant interview over zijn algemene visies, dit keer op FOX Business Network. De sappige quotes mochten natuurlijk weer niet ontbreken: “Goud is al sinds 1999 een uitstekende investering geweest. De performance is veel beter geweest dan die van de S&P500 en veel beter dan die van technologieaandelen in de VS. In de afgelopen zes maanden kan niemand me beschuldigen dat ik verkeerd zat met goud.”

Voor goudbeleggers kan de Brexit nog een bijkomend positief effect hebben: het lanceren van een vierde rondje kwantitatieve versoepeling (QE4). De centrale banken zijn immers bijzonder bevreesd dat de exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie bijzonder onprettige gevolgen zal hebben. In hun klassieke reflex vinden ze er dan maar niet beter op dan weer de geldsluizen wagenwijd open te zetten.

Je kan er niet omheen: goud zit in een onvervalste stierenmarkt, en als de centrale banken dan nog eens zouden beslissen om de geldkraan open te draaien, dan zitten we binnen de kortste keren boven de vorige hoogtepunten van 1900 USD per ounce. En dan kan het wel eens snel gaan. Dezelfde redenering geldt natuurlijk ook voor zilver, wat in feite goud met een turbo is!

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]