Luxemburg wil Silicon Valley worden van mijnbouw in de ruimte!

Een tijd geleden kwam reeds in het nieuws hoe bepaalde bedrijven aan mijnbouw in de ruimte willen doen. Bepaalde asteroïden zouden namelijk meer goud bevatten dan in de hele geschiedenis van de mensheid op aarde is ontgonnen. Luxemburg wil een deel van de koek en zet volop in op deze ontluikende industrie.

Grondstoffen ontginnen in de ruimte lijkt geen sinecure. Maar als er soms asterioïden langs de aarde scheren die massa’s edelmetalen bevatten, dan kan het de moeite waard zijn om deze optie te onderzoeken.

Asteroïde 241 Germania bijvoorbeeld kan zo’n €85 biljoen opbrengen als ze ooit ontgonnen wordt. Dat is evenveel als het BBP van de wereld!

De asterioïden die het meest veelbelovend zijn bevatten goud, platina en zelfs olie.

433 Eros op haar beurt, werd onderzocht door de Nasa en bevat zoveel goud dat ze de hoeveelheid ontgonnen goud op aarde kan verdubbelen!

Dat trekt natuurlijk de aandacht. Niet alleen van slimme ondernemers, maar ook van slimme overheden… Luxemburg in dit geval.

De Luxemburgse overheid neemt verschillende initiatieven opdat deze nieuwe sector zich in hun land zouden vestigen.

De belangrijkste maatregel is een wettelijk kader om deze bedrijven rechtszekerheid te bieden.

Bovendien zorgden de Luxemburgers er voor dat hun wetgeving gunstiger is dan die in andere landen.

Zo kunnen in de VS bedrijven in deze sector bijvoorbeeld geen kapitaal ophalen bij buitenlandse investeerders. Een bizarre regel die een serieuze rem zet op de groei.

In de Luxemburgse wetgeving bestaat deze beperking niet. De gevolgen laten zich reeds nu al merken.

Twee bedrijven uit de VS gaan zich in Luxemburg vestigen en anderen overwegen een verhuis. Het gaat om Deep Space Industries en Planetary Resources.

Maar het blijft niet alleen bij een gunstig wettelijk kader. Vrijdag kondigde Luxemburg aan dat het 200 miljoen euro zou investeren in de sector.

Dat geld zou gebruikt worden voor onderzoek en ontwikkeling en de Luxemburgse overheid zou zelfs een aandeel nemen in enkele bedrijven.

Luxemburg toont nogmaals dat het een van de beste bestemmingen is van kapitaal. De eerste minister Etienne Sneider zette dat vrijdag in de verf:

“We zullen steeds een internationaal land blijven, open voor internationale investeringen. Luxemburg heeft het potentieel om het Silicon Valley te worden voor mijnbouw in de ruimte. Dat is ons doel voor de volgende jaren.”

Bronnen: Spacenews, DailyMail, Ycombinator
Foto: Publiek domein

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]