LME wil uitbreiden naar metalen voor elektrisch rijden

De London Metal Exchange (LME), het laatste handelsplatform van de fysieke metalenhandel aan het Londense Finnsbury Park, wil uitbreiden naar metalen voor elektrische auto’s.

Daarmee komt de opmars van elektrisch rijden ook de LME binnengereden, waarbij metalen als lithium, platina en palladium hun plek in gaan nemen in de Londense futuresmarkt.

Recent voegde de LME al goud- en zilverfutures toe voor internationale handelspartijen.

Hoewel elektrisch rijden een vlucht lijkt te nemen gaat het overigens niet alleen daarom.

Ook de verdere ontwikkeling in duurzame energie en de opslag van bijvoorbeeld zonne-energie zorgen voor een gigantische stijging in de vraag naar batterijen.

James Cressy van de LME:

Onze klanten vragen om contracten in deze metalen. De behoefte is enorm. We hebben al futurescontracten voor de chemische variant van kobalt en nikkel voor deze auto’s. We kijken nu naar uitbreiding naar alle belangrijke metalen voor batterijauto’s

Als de beurs die stap neemt, krijgt de verhandelbaarheid een enorme vaart. Ze komen beter in zicht van institutionele maar ook particuliere beleggers.

De LME verhandelt in sommige metalen driekwart van de wereldvoorraad. Toch neemt ook de handel buiten de beurs om, via over-the-counter-contracten, toe.

Daarmee wordt aan de poten gezaagd van de LME door fintech bedrijven middels elektronische handel.

Geruchten gaan dat allerlei onderhandelingen spelen, bijvoorbeeld met NEX Group.

Dit jaar meldde de LME, met vorig jaar nog voor liefst 10,3 biljoen dollar verhandelde metalen, wel open te staan voor samenwerking.

Mogelijke futurescontracten voor de metalen van batterijauto’s vormen overigens een van de vele vernieuwingen binnen de LME.

Het grootste handelsplatform voor industriële metalen kondigde in september opnieuw innovatie voor de afwikkeling van tientallen metalen, waaronder de goud- en zilvercontracten.

Dat is ook wel nodig, aangezien de volumes al enkele jaren dalende zijn.

Zakte het volume over 2015 op jaarbasis met 4,3 procent terug, vorig jaar kende het nog eens een terugval van 7,7 procent.

Bronnen: DFT, Hedgeweek

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]