Lange termijntrend zilverprijs doorbroken

Octavio Alvidrez, ceo bij mijnbouwbedrijf Fresnillo, gaf eergisteren bij Bloomberg aan dat hij voorzichtig positief is voor zilver. “Cautiously bullish”, zo noemde hij zijn vooruitzichten voor het edelmetaal.

De zilverprijs weet deze week weer te presteren en noteert momenteel boven de 18 dollar per troy ounce, met net als in 2016 een goede start van het eerste kwartaal.

Terwijl in het eerste kwartaal van 2016 de stijging maar liefst 25 procent betrof, kijken we voor 2017 tegen een stijging in het eerste kwartaal van meer dan 13 procent.

Niet onaardig, het betreft daarmee een van de best presterende grondstoffen.

Maar het eerste kwartaal van 2016 was niet het beste kwartaal in de afgelopen 8 jaar. Het jaar waarin de zilverprijs het hardst opliep was in het eerste kwartaal van 2011.

De prijs van zilver steeg toen met maar liefst 72 procent in 3 maanden tijd, van 28,17 dollar naar 48,58 dollar per troy ounce.

Dat brengt ons bij een heuglijk feit voor de silverbulls.

De dalende trend in de zilverprijs, gerekend vanaf die top in 2011, is nu eindelijk doorbroken is.

De 48,58 dollar per ounce in 2011 ligt natuurlijk een stuk hoger dan huidige 18 dollar per ounce.

Met andere woorden zagen we de afgelopen jaren met vlagen een goede performance in de zilverprijs, maar de trend was toch echt dalende.

Die correctie van de afgelopen zes jaar lijkt nu eindelijk voorbij.

Het sterk oplopen van de zilveraandelen in de loop van 2016 was eigenlijk al een teken dat betere tijden aan zouden breken voor de zilverbeleggers.

Zo ging de Global X Silver Miners ETF van 18,83 aan het begin van 2016 naar 33,77 aan het einde van 2016. Een stijging van zo’n 80 procent.

In augustus van 2016 deed het zelfs een absolute piek aan van 53,05. Was men op dat moment uitgestapt stond men op een winst van 180 procent.

Die perfecte timing is helaas voor slechts weinigen weggelegd.

Maar met huidige doorbraak van de zilverprijs zelf lijkt er in ieder geval een nog stevigere basis om met een positieve blik naar de toekomstige zilverprijs te kijken.

En daarmee ook: de zilvermijnbouwaandelen.

Bronnen: Times of India, Safe Haven, Bullion House, Bloomberg, Yahoo

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]