Laatste kans om goud goedkoop in te slaan?

Auteur Chris Vermeulen maakte onlangs een interessante bijdrage over goud. Hij argumenteert dat het enorme schuldenniveau van de Amerikaanse overheid, namelijk 19,8 biljoen dollar, zeer zwaar om te dragen is en dat het onder president Trump zelfs nog verder zal toenemen. Dat heeft te maken met zijn zware belastingverminderingen en de uitgaven voor infrastructuur.

De voorgesteld maatregelen en stimulus zal er voor zorgen dat de schuld zelfs nog toeneemt in de komende jaren, zelfs met maar liefst 7 biljoen dollar en 20 biljoen dollar in de volgende twee decennia.

Hoewel Trump volgens Vermeulen aangeeft dat hij al deze maatregelen op een budgetneutrale manier zal nemen, zijn er op dit moment geen specifieke aanwijzingen hierover.

Dit alles zal inflatie in gang zetten, en daar focussen beleggers zich op. Als resultaat hiervan worden de veilige havens gedumpt en stijgen de risicovolle activa fors. De dollar stijgt enorm aangezien de inflatie naar verwachting zal leiden tot een renteverhoging door de Fed, in een veel sneller tempo dan verwacht.

De markten, die enorm pessimistisch waren ingesteld voor de verkiezing van Trump, gaan nu in de andere richting en houden geen rekening meer met de negatieve kanten van zijn verkiezing. Ze zijn veel te ver vooruitgelopen op een positief scenario, en dat kan wel eens pijnlijk aankomen.

Toch denkt Vermeulen dat een renteverhoging er in december niet zal aankomen. Ze gaan eerder wachten tot maart volgend jaar om het nieuwe beleid van de president te kunnen inschatten.

Goud zit volgens Vermeulen sowieso in een win-winsituatie. Het is een indekking tegen inflatie, en als Trump zijn protectionistisch beleid verderzet, dan gaan we nog serieus wat geopolitieke onrust zien in de wereld. Dat is zelfs nog beter nieuws voor wie belegt in goud.

Dus van welke kant je het ook bekijkt, goud is positief voor beide scenario’s.

Goud test momenteel de steun van 1200 USD per ounce. Het is mogelijk dat we daaronder gaan, maar een langdurige daling onder dat niveau ziet Vermeulen niet.

Het kan dus wel eens de laatste kans zijn om goud goedkoop in te slaan!

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.