Canadese regering geeft goedkeuring voor bouw van nieuwe goudmijn

Foto: Flickr

De Canadese regering heeft groen licht gegeven aan Seabridge Gold om te starten met het grootste goudproject in Noord-Amerika. Een bijzonderheid aangezien de Canadese regering niet happig is om goedkeuring te verlenen aan nieuwe projecten.

Het betreft slechts de tweede mijn in vijf jaar tijd dat goedkeuring van de regering weet te ontvangen.

Met ingang van afgelopen maandag, 21 november, kan het bedrijf beginnen met haar KSM-project, dat gelegen is in het noordwesten van British Columbia.

Seabridge is voor 100 procent eigenaar van de site. De site maakt onderdeel uit van een groter geheel, waarbij het project Snowfield in handen is van Pretium Resources.

Het betreft ’s werelds grootste onderontwikkelde goud- en koperproject gekeken naar reserves.

De Canadese minister van milieu keurde het KSM-project in 2014 al goed maar nu zijn ook de vergunningen verleend voor de bouw, exploitatie en het onderhoud van de wateropslag.

De vergunning valt binnen de zogeheten International Rivers Improvement Act. In een persbericht van het bedrijf verklaart het dat de vergunning is verleend voor een periode van 25 jaar.

Rudi Fronk, voorzitter en CEO van Seabridge Gold, gaf aan dat de vergunning duidelijk maakt dat het bedrijf milieunormen juist heeft weten te implementeren. Fronk:

This important permit highlights the Government of Canada’s continued support for the environmental standards incorporated into our design of the KSM project. This approval further validates the Environmental Impact Statement approval received in 2014, also from the Government of Canada, which concluded that the KSM Project would not result in ‘significant impacts’ to the environment

Naar verwachting zal het bedrijf de eerste zeven jaar een miljoen ounces goud kunnen produceren, daarna wordt de jaarlijkse productie geschat op 592.000 ounces goud, 286.000 ounces koper en 2,8 miljoen ounces zilver.

Geraamde bouwkosten zijn de laatste tijd echter flink gestegen, waarbij uit de meest recente studie blijkt dat de bouw van de mijn 5 miljard dollar zou kunnen gaan kosten.

Dat is meer dan 20 procent van de totale marktkapitalisatie van Barrick Gold, ’s werelds grootste goudproducent.

Maar waar Barrick Gold 13 producerende mijnen heeft waaruit zij inkomsten genereert, heeft Seabridge Gold er nog geen.

Het aandeel Seabridge kende gisteren, na het nieuws, een middelmatige stijging. In Canada ging het aandeel 4,5 procent hoger, in de VS wist het met meer dan 3 procent te stijgen.

Bronnen: Seabridge Gold, Investing News, Junior Mining Network, Mining

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999