Kinross Gold verkoopt Russische activa voor de helft van de overeengekomen prijs

Kinross Gold gaf gisteren aan dat het zijn Kupol-mijn en Udinsk-project in Rusland heeft verkocht aan Highland Gold Mining voor een totaal van 340 miljoen dollar, de helft van de prijs die in april was aangekondigd.

De Canadese mijnbouwer schortte zijn activiteiten in Rusland begin maart op om te voldoen aan de westerse sancties tegen Moskou in verband met de oorlog in Oekraïne, om zo reputatieschade te voorkomen.

Kinross, dat ongeveer 25 jaar actief was in Rusland, zei dat de prijsaanpassing volgde op een onderzoek door de recent opgerichte Russische subcommissie voor de controle op buitenlandse investeringen.

Naast de 340 miljoen dollar in contanten zal het daarnaast een uitgestelde betaling van 40 miljoen dollar ontvangen op de eenjarige verjaardag van de afsluiting van de overeenkomst.

De autoriteiten van het land hebben in maart verklaard dat voor elke transactie tussen Russen en buitenlandse tegenpartijen toestemming van de commissie vereist is, om ervoor te zorgen dat beslissingen om uit te stappen niet door politieke druk worden ingegeven.

De activa die aan Highland Gold werden verkocht waren de ondergrondse mijn van Kupol en de omliggende exploratielicenties in de regio Chukotka in het verre oosten van het land, op ongeveer 7000 kilometer van Oekraïne.

Het omvatte ook Udinsk, het eerste project dat Kinross verwachtte te ontwikkelen op de Chulbatkan-licentie, die in 2020 is verworven. Kinross plan was om in 2025 met de productie van de mijn te beginnen.

Scotiabank gaf te kennen: “We view this announcement as mildly positive as Kinross has finally exited Russia with $300 million in cash today (the market had been concerned that KGC would not receive any cash), with only a small deferred portion for next year”

Vóór de oorlog tussen Rusland en Oekraïne begon voorspelde Kinross eerder dat zo’n 13 procent van de totale productie afkomstig zou zijn van Russische activiteiten.

Highland Gold is een van de grootste goudproducenten in Rusland, met een portefeuille van activa in vier mijnbouwregio’s – Chita, Kamchatka, Chukotka en Khabarovsk. Het bedrijf is ook bezig met de ingebruikname van de Ozernoe-mijn in Boerjatië.

De transactie is de eerste verkoop van activa van een westers bedrijf in Rusland sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Bronnen: Financial Post, Kitco, Mining