Goldman Sachs herziet goudprijsprognoses

Goud is getroffen door een grote welvaartsschok als gevolg van een zwakkere yuan na de economische impact van de lockdowns in China, ’s werelds grootste goudconsument, aldus Goldman Sachs Group in een recent rapport.

De aanhoudende voedsel- en energiecrisis en de stijgende rente in de VS hebben daarnaast andere valuta’s van opkomende markten onder druk gezet, aldus de analisten.

Dit negatieve vermogenseffect voor het edelmetaal is verder verergerd door liquidatie van op de korte termijn gerichte futures en exchange-traded fund posities, die gevoelig zijn voor trends in de dollar, aldus de analisten van de bank.

Het gele edelmetaal is dit kwartaal met meer dan 6 procent gedaald door de toenemende verwachting dat de Federal Reserve haar monetair beleid agressiever zal verkrappen.

De economen van Goldman verwachten twee verhogingen met 75 basispunten deze zomer, wat de Amerikaanse groei zou kunnen afremmen, de vrees voor recessierisico’s en de vraag naar goud zou kunnen aanwakkeren.

“The wealth shock appears to have peaked, and we expect a rebound in emerging market gold demand in the second half of the year. In the absence of a large liquidity shock, we view current gold price weakness as a good entry point”

Met dit in het achterhoofd stellen economen van de bank nu goudprijsprognoses bij. Niet per se de koersen maar eerder de tijdlijn waarop bepaalde koersen worden aangedaan.

De bank handhaafde haar opwaartse vooruitzichten voor de goudprijs, maar vertraagde het pad door haar drie- en zesmaands doelstellingen bij te stellen naar respectievelijk 2.100 en 2.300 dollar, waar dat eerder 2.300 en 2.500 dollar betrof.

Echter behoudt het haar eerdere prognose voor juni 2023, waarbij zij een goudprijs voorziet van 2.500 dollar per ounce.

Bovendien is de bank nog steeds van mening dat de wereldwijde vraag van centrale banken nog steeds op schema ligt om te voldoen aan de prognose van de bank van 750 ton voor dit jaar.

De goudprijs is met de daling de afgelopen maanden dit jaar gedaald met 0,75 procent. Hoewel het edelmetaal niet veel waarde heeft verloren in vergelijking met andere activa, zoals aandelen en cryptocurrencies, vragen beleggers zich af wanneer de prijs van goud nu eindelijk zal stijgen.

Rob McEwen, voorzitter en CEO van McEwen Mining Corp, denkt dat het tijd kost eer mensen over schakelen van een geloof dat alles beter wordt – naar het idee dat het tijd is om vermogen te moeten beschermen.

Wanneer die gedachte gaat overheersen zal goud volgens hem snel kunnen bewegen. Hij is van mening dat er meer stress in het systeem zal moeten worden gezien.

Volgens McEwen zal dit gebeuren in de niet al te verre toekomst, waar goud de 5000 dollar per ounce zal raken in de komende twee tot drie jaar.

Bronnen: Kitco, Bloomberg