King Dollar laat een spoor van vernieling achter

Je zou het misschien niet zeggen na het bekijken van de koersgrafiek maar de Amerikaanse dollar voert momenteel een doodstrijd.

Om de binnenlandse inflatie te beteugelen en de vraag naar dollars hoog te houden, stuurt de Federal Reserve bewust aan op een tekort aan dollars.

De rest van de wereld heeft dollars nodig om bestaande leningen af te lossen en grondstoffen te importeren en duwen de greenback steeds hoger.

Met dit beleid tracht de VS de eigen inflatie als het ware te exporteren.

Landen die energie en grondstoffen importeren, betalen het gelag. Grondstoffen worden namelijk afgerekend in dollars en worden bijgevolg steeds duurder in aankoop.

Het beleid van de Amerikaanse centrale bank blaast zo gelijktijdig de euro, de Yen en het Brits Pond op. Deze valuta’s gaan momenteel in vrije val.

De rentetarieven in Europa en het UK schieten de hoogte in waardoor de overheidsfinanciën er nog een extra uitdaging bovenop krijgen.

Japan doet al een tijdje aan Yield Curve Control en koopt massaal overheidsobligaties op om de rente laag te houden.

In de EU en het UK probeert men de trend nog te keren met renteverhogingen, maar dat dreigt dan weer voor een nieuwe schuldencrisis te zorgen.

Koning Dollar laat een spoor van vernieling achter.

De enige uitweg die energie-importeurs op termijn hebben, is hun afhankelijkheid van de petrodollar op te geven en energie importeren in eigen munt.

De huidige sterkte van de dollar zal zo ironisch genoeg een versneld einde maken aan de status van reservemunt.

Het lijkt dus aannemelijk dat de Fed op een gegeven moment van koers verandert.

Zeker wanneer landen zoals Japan en het UK, die samen meer dan $1.800 miljard aan Amerikaans staatspapieren bezitten, hun dollars dumpen om de eigen munt te ondersteunen.

Ook China, Saudi-Arabië en Rusland stopten eerder al met het kopen van Amerikaanse obligaties waardoor de Fed bijna niet anders kan dan al dit papier opkopen.

De Fed die momenteel maandelijks voor $95 miljard aan obligaties verkoopt, moet dan een bocht van jewelste maken en de strijd tegen de inflatie opgeven.