Kazachstan sinds mei op 15e plaats landen met grootste goudreserves

De goudreserves van de centrale bank van Kazachstan zijn in mei verder toegenomen tot 31,2 miljard dollar, een stijging van 3,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De goudreserves van Kazachstan zijn nu goed voor 318 ton.

China, Rusland, Turkije, maar ook Kazachstan zijn de landen die de laatste jaren hun goudreserves flink uitbreiden. De centrale bank van het land heeft inmiddels 68 achtereenvolgende maanden goud toegevoegd aan de reserves. In maart van 2018 oversteeg de goudvoorraad van Kazachstan daarbij die van het Verenigd Koninkrijk.

Kazachstan staat inmiddels op de 15e plaats van landen met de grootste goudreserves. Saoedi Arabië staat met 322 ton op nummer 14 en zal naar verwachting eind juli worden ingehaald door Kazachstan.

Begin deze maand stelde Azat Peruashev, plaatsvervangend kamerlid (Kazakh Mazhilis), nog voor om de Kazachse reserves te diversifiëren, ten gunste van de goudreserves.

Peruashev stelde in zijn betoog, aan de Kazachse minister president Bakytzhan Sagintayev en voorzitter van de centrale bank Daniyar Akishev, voor om de goud en forex reserves te beschermen tegen geopolitieke en macroeconomische risico’s.

Peruashev: “The gold and foreign exchange reserves are an essential factor in ensuring the stability of the national financial system and the national currency, tenge. The issue of maintaining their safety and liquidity is one of the main priorities of a state’s economic policy”

Daaraan geven de beleidsmakers eigenlijk al jaren gehoor. In twee jaar tijd zijn de goudreserves van het land immers met meer dan 30 procent gestegen. Wellicht kunnen we na Peruashev’ betoog nog een grotere stijging in aankopen verwachten.

In 2016 kocht Kazachstan 36 ton goud op. In 2017 kwamen de aankopen uit op 40 ton, 11 procent meer dan in 2016. Wanneer de centrale bank dit tempo de rest van het jaar voortzet dan kunnen de totale aankopen ook in 2018 rond de 40 ton uitkomen.

Bronnen: Astana Times, Astana Times, Trading Economics

Foto: Flickr

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999