Kazachstan dra meer goud dan Verenigd Koninkrijk

De goudreserves van Kazachstan zijn in februari verder gegroeid. De Kazachse centrale bank verhoogde haar reserves met 4,2 ton of 130.000 ounces.

In januari van dit jaar kocht de centrale bank van Kazachstan al 100.000 troy ounce goud op, ruim 3 ton goud. Ten opzichte van januari kocht de centrale bank dus 30 procent meer goud.

De centrale bank van Kazachstan voegde afgelopen jaar maandelijks goud toe aan de reserves. In 2016 kocht Kazachstan ook al 36 ton goud op en in 2017 kwam daar nog eens 40 ton goud bij.

Ondertussen staat de teller op 307 ton goud, 3 ton minder dan het Verenigd Koninkrijk. In maart of april zou Kazachstan het Verenigd Koninkrijk dus zo maar in kunnen halen in officiële goudreserves.

Daarmee zou het op de 16e plek van grootste goudbezitters ter wereld komen te staan.

De totale goudvoorraad van Kazachstan heeft na de laatste aankoop een waarde van zo’n 10,7 miljard euro.

Ondertussen doet de Duitse centrale bank, op de VS na de officieel grootste goudaanhouder ter wereld, er alles aan om eenieder die zich zorgen maakt over haar goudreserves te kalmeren.

De Duitse Bundesbank opende deze week een zes maanden durende tentoonstelling. Daarbij zullen de meest interessante goudbaren en munten – die de centrale bank in haar collectie heeft – tentoon worden gesteld aan het publiek .

Eerder in april kwam er ook al een boek uit handen van de centrale bank genaamd “The Gold of the Germans”. In 2015 kwam zij met een documentaire aangaande de Duitse goudreserves.

Lid van de RvB van de centrale bank Carl-Ludwig Thiele over het boek: “For the first time it shows readers the gold bars in such a way as if they were held in their own hands”

De goudreserves van het land werden vooral onderwerp van discussie ten tijde van de crisis tien jaar geleden, toen men zich af begon te vragen waarom het zo lang duurde voordat het Duitse goud gerepatrieerd was.

De afgelopen jaren is er daarom alles in het werk gesteld om het Duitse goud weer op Duitse bodem te krijgen. Dat proces is tevens sneller gegaan dan verwacht.

Bronnen: Bankier, Trading Economics, Bloomberg

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]