Kan het nog vervelender?

De huidige bull-market voor goud begon in januari 2015 en bracht de goudprijs van $1050 naar een voorlopige high van $2080.

GDX, de grootste ETF van goudmijnen, bodemde op $11,85 en kende een high van $44,76 in de zomer van 2020.

Deze bull-market is echter de vreemdste die ik ooit zag.

Gedurende deze volledige periode van 78 maanden hebben we immers maar twee periodes met stijgende koersen gekend.

Het begon met een stijging van 8 maanden begin 2016 waarna we een lange correctie kregen die eigenlijk duurde tot maart 2020.

Daarna kregen we opnieuw een korte periode met stijgende koersen waarin we vijf maanden lang hoger gingen tot augustus 2020 … om vervolgens weer in een ellenlange en oervervelende correctie terecht te komen.

De bull-market is dus 78 maanden oud en daarvan hebben we 13 maanden doorgebracht in een stijgende markt en de rest van de tijd onze tanden stuk gebeten op de daaropvolgende correcties.

Je moet een bijzonder soort belegger zijn om dit vol te houden.

Ondanks de ontegensprekelijke vooruitgang, krijg je namelijk al snel het idee dat ‘de koersen alleen maar dalen’.

En 80% van de tijd, zijn ze in feite ook aan het dalen.

Die twee korte bull-runs van respectievelijk 5 en 8 maanden zijn dan snel vergeten.

Als we echter de grafiek goed bekijken, zien we ook dat deze stijgingen dan wel kort van duur waren, maar ook wel een enorme kracht toonden. De koersen gingen in een wip maal drie.

Als ik kijk naar mijn persoonlijke portefeuille, zit ik momenteel in een drawdown van 33%. Leuk is anders.

Maar als ik echter focus op de vooruitgang die ik realiseerde sinds het begin van de bull-market, kan ik nog steeds tevreden zijn.

Voor iedere euro die ik investeerde in de mijnen, heb ik nu 2,66 euro. Dat is niet verkeerd, maar ik heb er wel een eindeloos geduld voor moeten hebben.

Hoe slaagde ik erin om tijdens deze bijzondere moeilijke markt toch relatief goed te presteren?

Ik dank mijn succes aan de El-Bulli Methode.

Dit is echt dé manier om je risico’s te beheersen en de grote koersdalingen wat te dempen.

Het is ook dé manier om tijdens een correctie zoals deze voldoende cash beschikbaar te hebben om te gaan bodemvissen.

Je wil niet weten hoe vaak ik tijdens een correctie hierdoor aandelen pal op de bodem kan kopen.

En bodems kopen, maken een groot verschil in deze markt.

Zo had ik gisteren binnen mijn portefeuille mijnaandelen nog 10% cash beschikbaar. Cash die tijdens betere tijden werd opgebouwd door mijn royale winsten in Peabody Energy (+460%) en Pantheon Resources (+140%) binnen te harken.

Wel, ik heb die cash aan het werk gezet en mijn posities sterk uitgebreid waardoor ik dicht tegen mijn maximale allocatie van 30% aan hink momenteel.

Ik heb voor mezelf uitgemaakt dat ik op een gegeven moment maximaal 30% van mijn vermogen in mijnaandelen wens te investeren. Die 30% is het maximale risico dat ik wens te lopen.

Beleggers die in deze sector willen investeren, raad ik eveneens aan om een dergelijke limiet te hanteren. Dat hoeft geen 30% te zijn. Jij bent namelijk anders dan ik. Misschien is jouw risicobereidheid wat kleiner en is 10% in de mijnen al voldoende risico voor jouw maag?