JPMorgan ziet positie yen en goud verbeteren

De traditionele hedges, goud en de yen, weten sinds het begin van de handelsoorlog tussen de VS en China maar niet te profiteren. Volgens JPMorgan Chase & Co. zou daar nu zo maar eens verandering in kunnen komen.

De combinatie, van een Federal Reserve die minder verkrappend beleid voert en beleggers die zich positioneren, suggereert dat de twee activa kunnen gaan stijgen. Dit gaven strategen bij de bank afgelopen vrijdag aan.

Het is voorbarig een eind te zien in handelsspanningen, die volgens de bank jaren kan duren. Beleggers moeten daarom tactische hedges in het achterhoofd houden om daarvan te kunnen profiteren.

“Although some markets like developed market equities have begun recovering from May’s trade war escalation, it’s premature to extrapolate stability. Summer activity could show a renewed slump in manufacturing, risk premia are not very apparent and positioning adjustments have been modest”

Goud bereikte in 2011 een piek van iets meer dan $1.900 per ounce. Het edelmetaal zag begin 2016 een bodem en doet nu dezelfde koers aan waar het in 2013 koerste.

In principe zag de goudkoers de afgelopen zes jaar dus geen winst of verlies, wat geïnterpreteerd zou kunnen worden als consolidatie.

Sven Henrich, oprichter en hoofd strategie bij NorthmanTrader.com, schrijft voor Market Watch dat bepaalde charts laten zien dat er mogelijk een nieuwe bullmarkt in goud staat te wachten.

De weerstand van de trendlijn is overwonnen, terwijl de trendsupport-lijn lijkt te zijn bevestigd.

Volgens Henrich kunnen er enkele structurele conclusies worden getrokken over een groter tijdsbestek. Hij ziet twee belangrijke trendlijnen:

– Een ondersteunende trendlijn, getrokken van het laagste punt in 2008 – die de laagste punten van 2015/2016 en 2018 met elkaar verbindt. De koers blijft vooralsnog boven deze trendlijn.

– Een trendlijn die weerstand vormde afgetekend tegen de pieken van 2011 en 2012. In 2016 en in 2017 bood dit in eerste instantie een weerstand. De koers is in 2017 boven die trendlijn gebroken en sindsdien altijd boven die trendlijn gebleven.

Waar het op neerkomt: De weerstand is overwonnen en de steun bevestigd. Gecombineerd ondersteunt dit een potentieel grotere bullish outlook, aldus Henrich.

Goud moet daarbij wel stevig boven de $1.350-$1.380 per ounce gaan bewegen, wat uiteindelijk een koersdoel impliceert van $1.520.

Mocht goud echter onder de $1.250 dalen dan zou dat grotere problemen betekenen voor de goudkoers, waarbij bovenstaande set up niet meer geldt.

Bronnen: Bloomberg, Market Watch

Foto: Flickr