Filipijnen stelt verkoop van goud aan centrale bank vrij van belasting

De Filipijnen heeft een wet aangenomen die goudverkoop door kleinschalige mijnbouwwerkers aan de centrale bank vrijstelt van accijnzen en inkomstenbelastingen.

Dit om de deviezenreserves van het land op te voeren en smokkel te voorkomen, aldus de Bangko Sentral ng Pilipinas afgelopen woensdag.

Filippijns president Rodrigo Duterte ondertekende de nieuwe wet, die op 29 maart in werking trad, aldus de centrale bank in een verklaring.

Volgens een oude wet, uit 2011, moet al het goud geproduceerd door kleine mijnbouwwerkers in de Filipijnen worden verkocht aan de centrale bank.

De mijnbouwwerkers hebben echter weinig met die in 2011 ingevoerde wet. Zij omzeilden liever belastingen, door goud op de zwarte markt te verkopen. Huidig nieuwe wetgeving moet dat dus tegen gaan.

Goud verkocht aan de centrale bank daalde 99 procent naar 10.000 fijne troy ounces dit jaar van meer dan 900.000 fijne troy ounces i

In 2010 werd er nog 900.000 troy ounce goud aan de centrale bank van het land verkocht. Tegenwoordig is dat nog slechts een fractie, op 10.000 ounces.

Met andere woorden is door de wetgeving uit 2011 de verkoop aan de centrale bank met 99 procent gedaald, zo blijkt uit gegevens van de overheid zelf.

Een toename van de bruto internationale reserves van het land moet de economische positie van het land verbeteren, zo is de achterliggende gedachte van de nieuwe wet.

Daarmee zal de economische situatie verbeteren en de kosten van de overheid en de particuliere sector voor financiering verlagen, aldus de centrale bank als reden voor de vrijstelling van belastingen en accijnzen.

Dit zal de 35 miljoen peso’s (666.793 Amerikaanse dollar), die de regering jaarlijks verwacht te verliezen aan gederfde inkomsten uit de belastingvrijstellingen, meer dan compenseren.

De belastingvrijstelling omvat ook de verkoop van goud door kleinschalige mijnbouwwerkers aan geaccrediteerde handelaren, die het edelmetaal vervolgens aan de centrale bank doorverkopen.

Het gele edelmetaal was eind april goed voor bijna 10 procent van de bruto reserves van het land, dat op een huidig totaal staat van 83,96 miljard dollar.

Bronnen: Reuters, Kitco, Business Inquirer

Foto: Flickr