John Paulson en Ray Dalio houden vertrouwen in goud

Miljardair hedgefundmanagers John Paulson en Ray Dalio behielden hun vertrouwen in goud.

Op 31 maart blijkt uit recente cijfers dat het New Yorkse Paulson & Co. nog steeds 4,32 miljoen aandelen had in de SPDR Gold Shares, de grootste goud-ETF. Eind december waren dat er iets meer, op 4,36 miljoen.

De waarde van die aanhoudingen steeg echter van 539,1 miljoen dollar naar 543,4 miljoen dollar wegens de hogere goudprijs.

Goud steeg in de eerste drie maanden van 2018 1,7 procent, met een dollar die voor het vijfde kwartaal op rij afzwakte. De SPDR Gold zag een netto instroom ter waarde van 396 miljoen dollar in die periode.

Paulson behield ook zijn aandeel in mijnbouwbedrijf AngloGold Ashanti, hoewel de waarde van die aanhoudingen aardig lager ging. De goudmijnbouwbedrijven blijken gemiddeld maar niet of nauwelijks te willen presteren, ondanks de gestegen goudprijs.

Wel verminderde Paulson zijn aandeel in IAMGOLD van 3,9 miljoen aandelen in het vierde kwartaal vorig jaar tot 3,2 miljoen in het eerste kwartaal. De totale waarde daarvan werd teruggebracht van 22,5 miljoen dollar naar een waarde van 16,4 miljoen dollar.

Aandelen RandGold Resources en NovaGold Resources in handen van Paulson bleven ongewijzigd, hoewel de waarde van NovaGold wel steeg van 86,4 miljoen naar 95,2 miljoen dollar.

Ook het hedgefonds Bridgewater Associates, het grootste hedgefund ter wereld van miljardair Ray Dalio, behield zijn belang in de SPDR Gold Shares en de iShares Gold Trust, de op één na grootste goud-ETF.

Daarnaast zette zij in op velerlei andere bedrijven en ETF’s. Zo kocht het onder meer aandelen Biogen, DaVita, International Paper, Walt Disney en Verizon.

Dalio’s Bridgewater investeerde in maar liefst 258 aandelen dat kwartaal, wat haar portfolio uitbreidde tot maar liefst 457 verschillende aanhoudingen.

Meer dan 83 procent van dat portfolio is overigens geïnvesteerd in ETF’s, opties en preferente aandelen. Bridgewater heeft zo’n 160 miljard dollar onder beheer, waaronder dus de goud-ETF’s maar ook verschillende goudmijnbouwbedrijven.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, Forbes

Foto: Flickr