Goud dit jaar naar hoogste niveau in vijf jaar tijd

Het onderzoeksteam van GFMS publiceerde deze maand zijn World Gold Survey, waarin een jaarlijkse goudprijs wordt verwacht die de afgelopen vijf jaar niet meer voorkwam.

Het GFMS metals research team, onderdeel van Thomson Reuters, verklaarde dat onder meer geopolitieke onzekerheid goud weer glans gaat geven. Het verwacht een gemiddelde goudprijs dit jaar van 1.360 dollar per ounce, een stijging van 8 procent gekeken naar de gemiddelde goudprijs over 2017.

“Uncertainty revolving around US President (Donald) Trump’s politics, along with ongoing tensions in the Middle East and Brexit negotiations will remain gold’s key drivers. Retail investment is forecast to rise in 2018 following four consecutive years of declines, thanks to a pick-up in bar demand, supported by improving sentiment towards gold and rising price expectations”

GFMS verwacht vooral een sterkere vraag naar goud-ETF’s en meent dat het dit jaar zal aantrekken tot 350 ton. De vraag naar goud-ETF’s bedroeg vorig jaar in totaal 177 ton.

Ook de vraag naar fysiek goud, dat de aankoop van sieraden, munten en baren omvat, nam vorig jaar voor het eerst sinds 2013 toe, met liefst 10 procent.

De fysieke vraag naar het edelmetaal vorig jaar kwam voornamelijk door een grotere vraag naar goud voor sieraden, dat steeg met 13 procent. India was daar debet aan.

Toch daalde de gemiddelde Oost Aziatische productie aan sieraden naar het laagste niveau in vijf jaar tijd. Daar zou China dan weer debet aan zijn waar de vraag naar goud voor sieraden daalde met 3 procent. Ook voor komend jaar verwacht GFMS een verdere daling.

Maar volgens de World Gold Council steeg in China de vraag naar goud voor sieraden in het eerste kwartaal dit jaar juist weer met 7 procent tot 187,7 ton. De sieradenindustrie in China, ‘s werelds grootste goudconsument, producent en importeur, verwacht zelf dan ook een sterker jaar, na een tegenvallend 2017.

Daarnaast is er nog de Chinese centrale bank, die haar aankopen naar verwachting voor het eerst sinds 2015 zal hervatten. Volgens GFMS zal dat dit jaar leiden tot een stijging van de vraag naar meer dan 400 ton.

Tegenover de vraagzijde staat natuurlijk ook de aanbodzijde. Gekeken naar goudmijnbouwproductie zag de organisatie dat er vorig jaar 3.247 ton goud werd geproduceerd. Dat betekende voor het eerst sinds 2008 een afname in productie, wat uiteraard positief te noemen is voor de goudprijs.

Bronnen: GFMS, Reuters, US Funds

Foto: Flickr