Islamitische vraag naar goud zal fors stijgen

Op dit moment beleggen de meeste moslims, die al met 1,6 miljard zijn op deze wereld, niet in goud. Dat zal waarschijnlijk veranderen voor het einde van het jaar, wat een serieuze boost zal geven in de vraag naar goud.

De status van het goud onder de Sharia wet, die het leven van moslims over de hele wereld regelt, is nogal onduidelijk. Moslims mogen fysiek goud bezitten. Maar momenteel is er niet echt een duidelijke lijn bij islamitische schriftgeleerden of het nu al dan niet acceptabel is om goud te bezitten als een investering. Dat gaat nu veranderen.

De organisatie die zich immers bezig houdt met de boekhouding en audit voor islamitische financiële instellingen is momenteel een richtlijn over het bezitten van goud aan het opstellen. Dit plan zullen ze naar verwachting uitbrengen in het vierde kwartaal van dit jaar. De nieuwe standaard zou heel wat hindernissen kunnen wegnemen bij beleggers om deel te nemen aan de huidige rally van het goud. De prijs van het gele metaal is dit immers al met liefst 28% gestegen. De holdings van ETFs gedekt door goud stegen de dag na de stem met maar liefst 4,3 miljard dollar. Dat is de sterkste dagelijkse toename in maar liefst vier jaar, volgens Bloomberg.

Heel veel moslims bezitten echter geen goud of goudgerelateerde beleggingsproducten. Ze beschouwen het als een ‘Ribawi’ iets. Dat betekent dat moslims het niet kunnen inruilen tegen een toekomstige waarde, of speculeren. Ze kunnen echter wel goud gebruiken als een valuta en het bezitten in de vorm van juwelen en dergelijke.

De echte onenigheid gaat over het feit of moslims goud kunnen verhandelen als een grondstof. De aarzeling zal binnenkort verdwijnen aangezien banken goudproducten op de markt zullen kunnen brengen die voldoen aan de Sharia normen. Volgens de World Gold Council zal dit zorgen voor een internationale erkenning van het goud bij islamitische beleggers. Een evolutie om van nabij op te volgen dus!

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]