Is nu het moment om goud voor platina in te wisselen?

gold_platinum

De prijzen van goud en andere edelmetalen bevinden zich al een aantal jaren in een dalende trend. Over de oorzaken daarvan zijn de meningen verdeeld: marktwerking, sterke dollar, aantrekkende economie in de V.S., desinflatie, deflatie, Fed verhoogt de rente, manipulatie – om er een paar te noemen.

Tegelijkertijd zijn er altijd nog genoeg argumenten om toch een deel van je vermogen in goud te houden: de markt zal ééns een bodem vinden, zwakkere euro, economisch herstel valt tegen, geopolitieke crises, komende inflatie of zelfs hyperinflatie als gevolg van jarenlange QE, Fed zal de rente maar mondjesmaat verhogen, aan alle manipulaties komt eens een einde.

Terwijl alle edelmetalen in prijs dalen, zien we ook dat platina veel harder gedaald is dan goud. Historisch gezien was platina bijna altijd duurder dan goud, maar sinds medio 2011 is dat omgekeerd.

Nu zijn er drie argumenten om (een deel) goud voor platina in te wisselen. Als eerste is er de bovengenoemde ratio, die vroeg of laat mogelijk weer in het voordeel van platina zal uitvallen, ongeacht of de edelmetalen verder dalen of zullen stijgen.

Het tweede argument is enigszins speculatief. Een mogelijke verklaring voor de vermeende manipulaties in de goudmarkten, is namelijk is dat IMF, BIS en centrale banken een opzet hanteren om beleggers uit de goudmarkt te jagen. En op termijn de markten te sluiten of zelfs tot confiscatie over te gaan.

Dit zou kunnen samenhangen met het mogelijke voornemen om weer een (gedeeltelijke) goudstandaard in te voeren. Bijvoorbeeld door goud op te nemen als zesde currency in de Special Drawing Rights van het IMF.

Het is echter onwaarschijnlijk dat ook industriële metalen zoals platina geconfisqueerd zullen worden. Dus om het risico van een eventuele confiscatie te verkleinen, valt te overwegen om het aandeel goud in de portfolio te verkleinen in het voordeel van platina.

Als derde is er het “volkswagenschandaal”. Als dat eenmaal overwaait dan zal de vraag naar platina weer stevig toenemen. Een deel van de dalende platinaprijs is namelijk te verklaren uit een schrikeffect rond de vraag naar dieselmotoren en de bijbehorende platina-katalysatoren.

 

Bronnen:
1 – Geoffrey Pike, Wealth Daily – Buy Platinum or Sell Gold?
http://www.wealthdaily.com/articles/buy-platinum-or-sell-gold/6309

2 – Alasdair Macleod, Seeking Alpha – Gold, the SDR and BRICS
http://seekingalpha.com/article/3097886-gold-the-sdr-and-brics

3 – Gold Broker, Valuewalk – Gold And The Special Drawing Rights (SDR): 1969-Present http://www.valuewalk.com/2014/04/gold-sdr-imf/

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]