Industriële vraag naar zilver stijgt naar een nieuw hoogtepunt

Elk belangrijk onderdeel van de vraag naar zilver zal naar verwachting stijgen in 2021, inclusief een record totaal voor de industriële vraag, aldus Philip Newman – Managing Director bij Metals Focus en Adam Webb – Director of Mine Supply, in een presentatie vorige week.

Elk belangrijk component van de vraag naar zilver stijgt naar verwachting in 2021. En daarmee wordt de wereldwijde vraag naar zilver voor dit jaar ingeschat op 1,29 miljard ounces, de eerste keer dat het meer dan 1 miljard ounces overtreft sinds 2015.

Door het herstel van de industriële vraag naar zilver na de pandemie zal dit segment een nieuw hoogtepunt bereiken van 524 miljoen ounces.

De vraag naar fotovoltaïsche energie zal naar schatting met 13 procent stijgen tot meer dan 110 miljoen ounces, een nieuw hoogtepunt en een onderstreping van de sleutelrol van zilver in de groene economie.

De fysieke investeringen in 2021 zullen op jaarbasis met 32 procent toenemen tot een hoogste niveau in zes jaar tijd. De VS en India zullen daarbij de drijvende kracht achter die groei zijn.

Voortbouwend op de solide stijgingen van vorig jaar zal de vraag naar munten en baren in de VS naar verwachting voor het eerst sinds 2015 de grens van 100 Miljoen ounces overschrijden.

De Indiase vraag weerspiegelt het verbeterde sentiment ten aanzien van de zilverprijs en een herstellende economie. Over het algemeen wordt verwacht dat de fysieke investeringen in India dit jaar bijna zullen verdrievoudigen.

Voor op de beurs verhandelde producten (zilver-ETF’s) wordt verwacht dat het totale bezit dit jaar met 150 miljoen ounces zal toenemen. Als gevolg daarvan zullen de gecombineerde aanhoudingen in de afgelopen drie jaar met liefst 564 miljoen ounces zijn toegenomen.

In de loop van 2021 en tot en met 10 november zijn de aanhoudingen met 83 miljoen ounces gestegen, waarmee het totaal wereldwijd op 1,15 miljard ounces uitkomt. Dat ligt dicht bij de recordhoogte van 1,21 miljard ounces die op 2 februari werd bereikt.

De productie van zilveren sieraden en zilverwerk zal zich naar verwachting gedeeltelijk herstellen van de lage totalen in 2020, met een stijging van respectievelijk 18 en 25 procent, tot respectievelijk 173 en 40 miljoen ounces.

Beide markten zullen profiteren van een duidelijke opleving in alle belangrijke landen, vooral in India, omdat de economie en het consumentenvertrouwen sneller dan verwacht zijn teruggekeerd en omdat de beperkingen op tijd voor het zo belangrijke huwelijks- en feestseizoen zijn opgeheven.

Over het geheel genomen wordt verwacht dat de zilvermarkt in 2021 een fysiek tekort zal laten zien, zij het in bescheiden mate. Met 7 miljoen ounces zal dit het eerste tekort zijn sinds 2015.

Bronnen: Reuters, Yahoo Finance

Foto: Flickr