Indische goudvraag nog steeds laag

De vraag naar goud in India is nog steeds aan het herstellen van de demonetisering van alle bankbiljetten van 500 en 1000 roepie vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van goudhandelaars en juweliers.

De goudaankopen in India zijn met 25% gedaald sinds de regering van Modi vorig jaar in november de demonetisering invoerde. Dat blijkt uit de Economic Times van het land.

In de eerste maanden na de demonetisering was de zakelijke activiteit met zowat 75% gedaald. Gradueel, dankzij de remonetisering, is de vraag weer aangetrokken. De algemene vraag blijft echter 25% lager dan vorig jaar.

Dat is niet niks, omdat je moet weten dat India de tweede grootste consument is na China.

Het blijkt ook nog af te wachten hoe succesvol het demonetiseringsprogramma was na het stopzetten van de illegale handel.

De goudvraag is serieus beïnvloed geweest door de talrijke wetten die werden gestemd door de Indische overheid in de afgelopen jaren. Hierdoor is het mogelijk dat sommige consumenten werden ontmoedigd om goud te kopen. Dat blijkt uit woorden van de World Gold Council India.

Een van de meest recente maatregelen was immers de introductie van een btw-tarief van 3% met ingang van 1 juli. Die bevordert de opspoorbaarheid van transacties.

In een andere maatregel verbood de Indische overheid een export op alle goudproducten met een zuiverheidsgraad van meer dan 22 karaat. Dat in een poging om een belastingachterpoortje te sluiten. De nieuwe regels hebben een impact op zaken zoals juwelen, munten en medailles.

De jongste data rond goudvraag toonden aan dat de import van het gele metaal in oktober met 31% zijn gedaald. Dat vertelde een anonieme bron aan Bloomberg.

De import bedroeg in oktober 66,8 ton, een daling ten opzichte van 96,7 ton.

[xyz-ihs snippet=”promo”]