Indiase vraag naar zilver hoogste in vier jaar

Zilver zal dit jaar volgens research firma Metals Focus een heropleving zien in de Indiase vraag naar het edelmetaal. Met name contante geldbedragen door de Indiase overheid aan boeren is daar debet aan, aldus Metals Focus.

De vraag zal hoogstwaarschijnlijk toenemen tot zo’n 6.590 ton. Vorig jaar lag dat op de 6.442 ton, wat het meest was sinds 2015, aldus analist Chirag Sheth van Metals Focus.

Het vraagherstel zal de komende jaren doorgaan vanwege de economische groei, hogere inkomens en de relatief lage zilverprijzen.

India is vorige maand begonnen met de distributie van de eerste tranche aan betalingen aan kleine boeren. Zij ontvingen 2.000 roepies (29 dollar) per persoon, in een programma dat voorstelt om in totaal 750 miljard roepies te besteden dit verkiezingsjaar.

Die cash hand-outs aan boeren zal hoogstwaarschijnlijk de vraag naar zilver opkrikken, ook omdat veel van die arme boeren niet de koopkracht hebben het duurdere goud aan te kopen.

Chirag Sheth: “In the last two years, demand has been very strong from the jewelry and silverware segments. The market is in an expansion phase.”

De zilverprijs in India is de afgelopen twee jaar relatief stabiel gebleven en koerst op ongeveer de helft van de piek in 2011. Op ongeveer 38.000 roepies per kilogram is het metaal zo’n tachtig maal goedkoper dan goud.

In tegenstelling tot de goudimport, die vorig jaar te wensen over liet, steeg de import van zilver in 2018 met 36 procent tot 6.958 ton.

Dat is enkel minder dan de piek in 2015 op 7.579 ton, aldus het Indiase handelsministerie. Sheth ziet de import dit jaar uitkomen tussen de 6.000 en 7.000 ton zilver.

Ondertussen blijft de vraag naar goud en zilver hoog in India en gaat ook de smokkel van de edelmetalen gestaag door.

Afgelopen week onderschepte een politieteam 18,6 kilo zilver van een buspassagier die het edelmetaal smokkelde op de Punjab-Haryana grens in India.

De politie arresteerde de verdachte, Sagar Mahadev, die de 18,6 kilo aan zilver in 43 kleinere stukken met zich meedroeg.

Bronnen: Bloomberg, Tribune India

Foto: Flickr