Citigroup gaat Venezolaans goud verkopen

Citigroup Inc. is van plan om verscheidene tonnen aan Venezolaans goud te verkopen dat het verkreeg als onderpand voor een lening voor het Maduro-regime.

Eerder deze maand verliep de uiterste termijn van de 1,6 miljard dollar lening die het land bij de bank had afgesloten, waarvoor het goud als onderpand diende.

Venezuela had op 11 maart 1,1 miljard dollar van die lening terug moeten betalen gekeken naar de termijnen van de deal uit 2015 die Citigroup’s Citibank had gesloten, zo geven vier bronnen aan tegen Reuters. De rest van de lening is volgend jaar verschuldigd.

Citibank is nu van plan om het goud te verkopen, dat op ruwweg 1.358 miljard dollar wordt getaxeerd. Dit om de eerste tranche van de lening terug te verkrijgen.

De overige 258 miljoen dollar van die verkoop zal op een Amerikaanse bankrekening in New York worden gedeponeerd.

De ontwikkeling markeert een nieuwe financiële klap voor het regime van president Nicolas Maduro.

Niet alleen zal het niet in staat zijn om aan het geld op die Amerikaanse rekening te komen, het kan daarnaast ook nog eens overgedragen worden aan de overgangsregering, gevormd door oppositieleider Juan Guaido.

Het socialistische regime werd eerder geconfronteerd met een financiële tegenslag in januari, toen de Bank of England Maduro’s verzoek – om 1,2 miljard dollar aan goud dat daar was opgeslagen te repatriëren – niet toe te kennen.

Een week later waren Venezolaanse ambtenaren van plan 20 ton goud, met een waarde van zo’n 850 miljoen dollar, te verschepen.

Het plan werd naar verluidt tegengehouden, voordat het goud in Caracas in een Russisch vliegtuig in kon worden geladen. Waar het goud naartoe had moeten gaan is nog steeds onbekend.

Maduro heeft vorig jaar meer dan 40 procent van de goudreserves van het land aangeboord, in een wanhopige poging om schuldeisers te betalen en overheidsprogramma’s te financieren.

Het enige wat nu overblijft van de slinkende internationale reserves van de centrale bank heeft nog een waarde van 8,7 miljard dollar. Het grootste deel daarvan wordt in fysiek goud aangehouden.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr