Indiase tempels gedwongen meer goud uit te lenen

Sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn er over de gehele wereld economisch rake klappen gevallen.

Zo ook in India, waar Hindoe-tempels bijzonder veel goud in bezit hebben, maar wegens dalende inkomsten de rekeningen niet meer kunnen betalen.

Vandaar dat verschillende tempels nu goud dat zij in bezit hebben uitlenen aan geldschieters, zodat zij met de rente die zij daarvoor ontvangen evengoed de rekeningen kunnen blijven betalen.

Indiërs bezitten gezamenlijk de grootste privévoorraad goud ter wereld, waarbij al jarenlang goud wordt gedoneerd aan tempels om bepaalde godheden te eren.

Door de eeuwen heen zijn de 3 miljoen religieuze tempels in het land daardoor een van ’s werelds grootste aandeelhouders van het edelmetaal geworden.

Hindoeïstische tempels in het land bezitten volgens de World Gold Council (WGC) maar liefst 4.000 ton goud, net zoveel goud als dat er in het Amerikaanse Fort Knox aangehouden wordt.

Nu de tempels al maandenlang gesloten zijn vanwege het coronavirus zijn zij verstoken van donaties en worden zij gedwongen te overwegen om een gedeelte van het goud te deponeren bij banken.

De Travancore Devaswom Board, een prominente tempelvereniging in de zuidelijke staat Kerala, heeft dit nu voor het eerst besloten.

Volgens de voorzitter van de Travancore Devaswom Board, N. Vasu, kunnen zij met de rente op die gouddeposito’s in ieder geval salarissen betalen.

Het Travancore Trust besteedt per maand ongeveer 500 miljoen roepies ($6,8 miljoen) aan salarissen en andere kosten.

Vasu: “There is some opposition against using God’s gold to pay wages. But we took this tough decision because this is one of the toughest periods we have ever faced”

De Travancore Trust, dat 1.248 tempels onder beheer heeft wil een ton goud deponeren in een door de overheid gesponsord goudplan.

De Tirumala Tirupati Devasthanams, een van de rijkste tempeltrusts in India, onderzoekt eveneens manieren om haar goud te gebruiken om maandelijkse inkomsten te verhogen.

De Indiase overheid probeert al jaren om meer goud in handen te krijgen uit private aanhoudingen, om op die wijze de goud-import te verlagen.

Meer goud op de binnenlandse markt betekent dat de overheid minder hoeft te importeren, waardoor kostbare buitenlandse valuta behouden blijft en de waarde van de Indiase roepie behouden.

India importeerde in 2019 totaal liefst 647 ton goud, een gegeven dat zwaar op de Indiase balans woog.

Bron: Bloomberg

Foto: Flickr