Goudkoers van 4.000 dollar tegen 2023 niet uitgesloten

Volgens Bloomberg Intelligence ziet het er naar uit dat goud de komende maanden beter zal presteren dan zilver. Daarbij sluit zij een goudprijs van 4.000 dollar per ounce tegen 2023 niet uit.

Ondanks huidige stagnatie van de goudprijs, die nu al enkele weken voortkabbelt, meent Bloomberg Intelligence senior grondstoffenstrateeg Mike McGlone dat het gele edelmetaal het de rest van 2020 beter zal doen dan kleine broertje zilver.

Na het doorbreken van de 2.000 dollar per ounce in augustus is de goudkoers wat vastgelopen in een handelsrange tussen de 1.930 en 1.980 dollar per ounce. Maar volgens McGlone is de stierenmarkt in goud pas net van start.

McGlone: “The done-deal nature of continued central bank easing is a solid foundation for gold, but less so for silver and copper prices. Industrial metals are dependent on more fiscal stimulus and a global economic rebound, yet increasingly vulnerable to normal stock-market mean reversion”

Opdat zilver de rest van het jaar onafgebroken beter zou presteren dan goud, zal de markt een combinatie moeten zien van stijgende obligatierendementen, een piek in de dollarprijs, een verlaging in volatiliteit op de beurs en voortdurende wereldwijde economische expansie.

Volgens Bloomberg Intelligence is dit scenario bijzonder onwaarschijnlijk. Bovendien is de bullmarkt in goud pas net begonnen, zo valt op te maken uit het rapport.

De aandelenmarkt zal daarbij een grote rol spelen in de prestaties van goud in de toekomst. Winsten die worden en zijn gemaakt in de aandelenmarkten zullen uiteindelijk richting goud vloeien, zo is McGlone van mening.

Ondanks deze optimistische kijk op goud waarschuwde het rapport dat de 2.000 dollar per ounce een belangrijk en sterk weerstandsniveau biedt. Er zal nog wat tijd overheen gaan tot die koers met kracht wordt doorbroken.

Maar hoewel die 2.000 een belangrijk struikelblok vormt mag verwacht worden dat de lange termijn prijs van goud veel hoger ligt.

Vorige maand gaf Michael Cuggino, CEO van Permanent Portfolio Family of Funds, ook al aan dat goud flink hoger kan. Volgens Cuggino is een koers van 4.000 dollar per ounce niet onredelijk.

Cuggino beheert de Permanent Portfolio, een beleggingsfonds ter waarde van 1,9 miljard, dat bijzonder conservatief wordt beheerd.

Het fonds heeft een 22,8 procent allocatie in fysiek goud en 6,15 procent in fysiek zilver geïnvesteerd.

Daarnaast heeft het nog eens een 16,67 procent toewijzing in onroerend goed en aandelen in grondstoffen- en mijnbouwbedrijven.

Bronnen: Kitco, Market Watch

Foto: Flickr