Indiase import van goudbaren daalt 46 procent

Uit douanegegevens blijkt dat de import van Indiase goudbaren in juni daalde met 46 procent tot 26 ton, in mei betrof dat nog 50,1 ton. De fysieke vraag naar het edelmetaal in India – na China ’s werelds grootste goudconsument – worstelt dit jaar met hoge prijzen, een lopend geschil met de overheid via nieuwe belastingen en voorgestelde hervormingen voor de industrie.

De korting die in India bestaat op de goudprijs ten opzichte van de internationale prijs is opgelopen naar recordhoogte in juni en juli. Afgelopen week kwamen er verhalen van kortingen tot wel 100 dollar per ounce. Bachhraj Bamalwa, directeur van All India Gems en Jewellery Trade Federation:

At this level no one wants to buy. Everyone is waiting for a correction. Buyers think this price level will not sustain. Dealers are offering nearly $100 discount, but still they couldn’t do much business

India consumeerde bijna 1000 ton goud in 2015. Met huidige import van slechts 215 ton in de afgelopen 6 maanden zit zij op minder dan de helft van het niveau van 2015. Velen verwachten daarom ook een veel lagere totaalvraag voor heel 2016.

Toch is er in andere Aziatische landen nauwelijks tot geen sprake van kortingen. Voor eenieder die wel eens in India is geweest; ook hier (b)lijkt het weer een compleet andere wereld te betreffen.

Verrassend genoeg steeg de invoer van gold dore – ongeraffineerde gouderts – met 400 procent in juni tot 44,6 ton. Het hoogste niveau in bijna een jaar tijd.

Raffinaderijen lijken vooral van de mogelijkheid gebruik te maken om dore met een hoog zilvergehalte te importeren. Dit om te profiteren van de stijgende vraag naar zilver, aangezien dat edelmetaal een stuk aantrekkelijker geprijsd is dan goud en ook meer toepassingsmogelijkheden heeft.

Zilver steeg sinds begin 2016 meer dan goud en kende een stijging van meer dan 45 procent. Maar op een prijs van ongeveer 20 dollar per ounce vertegenwoordigt het een investering die nog steeds slechts een fractie kost ten opzichte van goud.

Ook Indiase douane data onderschrijven deze trend. Bijna de helft van de dore invoer deze maand heeft een zuiverheid in zilver van boven de 70 procent. Normaal gesproken komt die zuiverheid uit op minder dan 10 procent van India’s volledige dore import.

Bronnen: Platts, Reuters, Economic Times

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999