Indiase goudimport steeg met meer dan 600 procent

De Indiase goudimport steeg vorige maand met liefst 677 procent ten opzichte van een jaar geleden en bereikte het hoogste niveau in een jaar tijd.

De prijscorrectie vlak voor een belangrijk festival en huwelijksseizoen stimuleerde de aankoop van gouden sieraden door de detailhandel, aldus een bron uit de Indiase regering – die anoniem wilde blijven omdat hij niet met de media mag spreken.

De hogere import door ’s werelds op één na grootste goudconsument kan de goudkoers ondersteunen, maar de stijging kan eveneens India’s handelstekort vergroten en druk uitoefenen op de toch al zwakke roepie.

India importeerde in mei 101 ton goud, vergeleken met 13 ton een jaar eerder. In waarde steeg de import in mei tot 5,83 miljard dollar, tegen 678 miljoen dollar een jaar geleden.

Lokale goudfutures daalden in mei tot 49,572 roepies per 10 gram, het laagste niveau in bijna drie maanden tijd.

Harshad Ajmera, eigenaar van JJ Gold House, een groothandelaar in de Oost-Indiase stad Kolkata: “Retail consumers were waiting for price correction. As prices corrected during Akshaya Tritiya festival, they rushed to jewellery shops”

Het kopen van goud wordt als gunstig beschouwd tijdens het jaarlijkse Hindoe- en Jain-festival, dat in de eerste week van mei wordt gevierd.

De vraag naar goud was vorige maand ook groter wegens het huwelijksseizoen, omdat veel huwelijken werden uitgesteld tot 2022 ten opzichte van vorig jaar als gevolg van de lockdowns die werden opgelegd, aldus een goudhandelaar in Mumbai die bij een privébank edelmetaal importeert.

Goud is een essentieel onderdeel van de bruidsschat in India en ook een populair geschenk van familie en gasten op bruiloften.

De Indiase goudimport zou in juni kunnen dalen tot minder dan 60 ton, omdat de vraag begint te haperen als gevolg van de recente stijging van de prijzen, aldus de handelaar.

Bronnen: The Hindu Businessline, Reuters