Grote vraag gouden sieraden VS goed nieuws voor Mexicaanse juweliers

Mexicaanse juweliers hebben een grote mogelijkheid te profiteren van de groeiende vraag naar gouden sieraden in de VS, aldus het hoofd van een Mexicaanse branchevereniging.

De verkoop van gouden sieraden in de VS steeg vorig jaar met 26,1 procent tot een record van 149,1 ton, blijkt uit gegevens van de World Gold Council. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de verkoop in de VS 26,4 ton, bijna evenveel als het record in dezelfde periode van 2021.

De voorzitter van de Jalisco Jewelry Chamber geeft aan dat de toenemende vraag goed nieuws is voor Mexicaanse juweliers omdat de VS hun grootste exportmarkt is.

Álvaro Azpeitia Covarrubias: “Throughout history, the US has always been our main client, especially for gold and silver jewelry and for the very specialized jewelry that is cowboy jewelry. This sells a lot, especially in the states near Texas. However, we’re aware that the … [demand for] jewelry, especially gold jewelry, is growing and that gives us the opportunity to attack”

De verkoop van sieraden genereert jaarlijks tientallen miljarden dollars aan inkomsten in de VS, maar welk aandeel Mexico in die markt heeft is onduidelijk.

Uit gegevens van het ministerie van Economie blijkt dat 15,3 procent van Mexico’s goudexport in 2021 naar de VS ging maar dat cijfer zal dit jaar waarschijnlijk stijgen door de grote vraag naar sieraden in de VS.

Azpeitia geeft te kennen dat de productie en verkoop van Mexicaanse sieraden in 2022 naar verwachting met 4 procent zal stijgen ten opzichte van 2019, als gevolg van die grotere vraag.

Een van de manieren waarop Mexicaanse juweliers hebben geprobeerd hun verkoop in de VS te vergroten, is door deel te nemen aan de JCK Show – het grootste juwelenhandelsevenement van Noord-Amerika – die eerder deze maand in Las Vegas plaatsvond.

Een andere manier is door gebruik te maken van het Capital Joya platform van de Jalisco Jewelry Chamber, dat wordt omschreven als een “business to business technologisch hulpmiddel dat potentiële gespecialiseerde kopers in contact brengt met de meest representatieve juweliersbedrijven in de juwelierssector in Mexico“.

Het aanboren van de Amerikaanse markt voor gouden sieraden is aantrekkelijk voor Mexicaanse juweliers, aangezien deze veel groter is dan die in eigen land.

De Mexicaanse markt was vorig jaar minder dan een tiende van die in de VS, met een vraag naar gouden sieraden van in totaal 12,8 ton. De verkoop steeg ten opzichte van 2020, maar bleef 23 procent onder het niveau van 2019.

Azpeitia merkt op dat 70 procent van de Mexicaanse sieraden in Jalisco wordt gemaakt en beschreef de staat als een nationale leider in de productie en marketing van sieraden, goed voor maar liefst 70.000 banen in de sector.

Dat goud booming business is, is ook bij Mexicaanse criminelen niet ongemerkt gebleven. Twintig scheepscontainers die geladen waren met goud, zilvererts en televisies werden eerder deze maand gestolen, zo bleek afgelopen week.

Horacio Duarte, het hoofd van de Mexicaanse douanedienst, vertelde de Associated Press dat de diefstal het resultaat was van een zeer grote operatie van de georganiseerde misdaad.

De regio, bekend als de staat Colima, wordt gedomineerd door het Jalisco Kartel, een semi-gemilitariseerde groep criminelen die wordt geleid door Nemesio Oseguera Cervantes, een drugshandelaar die bekend staat als de meest gezochte man in Mexico, en ook als een van de meest gezochte in de VS.

Bronnen: Mexico News Daily, Business Insider