Indiase goudimport in januari stijgt met 85,16 procent

Terwijl investeerders wereldwijd in goud gingen en goud haar beste start kende in meer dan 30 jaar, temperde dat het goudenthousiasme van Indiërs, aldus Bloomberg. Boeren zagen een enorm droge winter waardoor de oogst behoorlijk terug liep en inkomsten op het platte land flink gedaald zijn. Aangezien zij voor 60 procent verantwoordelijk worden gehouden voor de goudvraag in India heeft de vraag naar goud daar een enorme klap van gekregen.

Daarnaast is de Indiase overheid bezig om de import van goud proberen te beperken, dit aangezien het zwaar weegt op haar balans. Na ruwe olie en elektronica is goud het grootste importproduct in India. Die beperkingen in import probeert de Indiase overheid te bewerkstelligen door meer belasting te heffen en het moeten aangeven aan – en identificeren tijdens – aankopen van goud boven een bepaald bedrag.

Rajesh Khosla – managing director bij MMTC-PAMP India, de grootste goudsmederij in het land:

When there’s volatility in gold, people tend to shy away from making a purchase. It’s not that they won’t buy, but I don’t see the sort of volumes we have seen in the past years. I’d be very cautious on gold as right now we have a combination of factors affecting demand like the domestic agriculture scene and the global volatility. The mix of the two means that people will wait and see

Toch lijkt dat een slechte conclusie of in ieder geval een incompleet beeld te geven. De Economic Times India geeft aan dat Indiase goudimporten in januari stegen met 85,16 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, het importbedrag kwam uit op $2,91 miljard dollar. December 2015 was inderdaad wel iets beter toen de import op een bedrag uitkwam van $3,8 miljard. Dat bleek maar liefst 100 procent meer ten opzichte van december een jaar eerder.

Bovenstaande lijkt de goudvraag dus weinig te beïnvloeden. Stel nu eens voor dat volgende oogsten weer beter zijn en de boeren weer meer geld te besteden hebben. De conclusie bij dit bericht zou zijn dat er geen einde lijkt te komen aan de Indische goudbehoefte.

Bronnen: Bloomberg, Economic Times

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]