Indiase goudimport daalde voor vijfde maand op rij

De Indiase goudimport is in mei met 39 procent gekrompen, aldus welingelichte bronnen die anoniem willen blijven omdat officiële gegevens nog niet zijn vrijgegeven.

Het is de vijfde maand op rij aan dalingen voor de op een na grootste goudconsument ter wereld. In China echter stijgt de vraag naar gouden sieraden juist.

De goudimport in India kwam uit op 77,6 ton ten opzichte van 126,2 ton dezelfde periode een jaar geleden. De import overschreed evengoed de 52,7 ton van april en mag voor dit jaar tot nu toe de beste maand heten.

De totale goudimport over de eerste vijf maanden van 2018 staat in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 42 procent lager op 289,3 ton.

De moessonmaanden, die lopen van juni tot en met augustus, worden over het algemeen beschouwd als slechte maanden. Het grootste deel van de consumenten, plattelandsbewoners en boeren, zijn dan namelijk bezig met agrarische activiteiten als gevolg van de regen.

De zwakkere Indiase roepie, die ervoor zorgt dat de import duurder wordt, en de verminderde vraag naar het edelmetaal hebben er voor gezorgd dat de import dit jaar afnam.

Het Aziatische land kende met haar roepie dit jaar al een vermindering in waarde ten opzichte van de dollar van liefst 5 procent.

Ondertussen is de verkoop van gouden sieraden in nummer één markt China eindelijk aan het aantrekken.

De Chinese sieradenverkoop mag een belangrijk onderdeel heten in de wereldwijde vraag naar fysiek goud, met een aandeel van liefst 14 procent van de totale goudconsumptie. Sinds het hoogtepunt in 2013 daalde dit cijfer met bijna een derde.

Jonge Chinese modebewuste consumenten blijken nu de voorkeur te geven aan goud met een lagere zuiverheidsgraad als dagelijkse accessoire.

Mevrouw Wang, verkoopmedewerker in Beijing bij Caibai Jewelry: “Chinese people traditionally prefer gold. Gold sales are much better than platinum for instance because it is a hard currency that can be changed into cash at any time, if there is an emergency”

Volgens de gegevens van de World Gold Council steeg de Chinese goudverkoop voor sieraden liefst 7 procent in het eerste kwartaal. Dit nadat 2017 ook al een stijging kende na drie jaar aan dalingen.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.