Goud komende vijf jaar zeer aantrekkelijk

Goud wordt de komende vijf jaar een van de meest aantrekkelijke beleggingen, nu zowel inflatie als volatiliteit terugkeren op de financiële markten, aldus Pictet Asset Manament in haar 2018 Secular Outlook.

Pictet is een vermogensbeheerder met wereldwijd meer dan 550 miljard Zwitserse frank onder beheer. Het heeft 27 internationale vestigingen, 4.220 man in dienst en betreft een van de grootste Zwitserse banken.

Dat het Pictet menens is blijkt ook uit haar aanhoudingen in verschillende goud-ETF’s en goudmijnbouwbedrijven.

Pictet & Cie Europe SA verminderde haar aandeel in de Ishares Gold Trust met 40 procent gedurende het eerste kwartaal. Het fonds heeft nu nog 16.087 aandelen in de ETF, nadat het er 10.727 verkocht heeft.

Het lijkt er daarmee op dat Pictet & Cie Europe juist minder in goud ziet maar met een waarde van slechts 205.000 dollar aan het einde van vorig kwartaal stelt het weinig voor. Zeker gekeken naar andere aanhoudingen door bijvoorbeeld Pictet North America Advisors SA.

Zij had al een aandeel in Barrick Gold maar gedurende het eerste kwartaal vermeerderde zij dat nog een met 48,8 procent tot 105.065 aandelen. Dit met een totale waarde van 1,308 miljoen dollar.

Daarnaast verhoogde zij haar aandeel in de SPDR Gold Shares met 8,4 procent het eerste kwartaal.

Het fonds komt daarmee uit op 142.581 aandelen in de goud-ETF, na de aankoop van nog eens 11.028 aandelen. Het betreft de op negen na grootste positie van Pictet North America Advisors, met een totale waarde in de SPDR Gold Shares van 17,935 miljoen dollar.

Pictet AM voorspelt verder een substantieel hogere inflatie de komende vijf jaar, vergeleken met de afgelopen tien jaar en vermoed dat goud daarvan gaat profiteren.

De Zwitserse vermogensbeheerder ziet het edelmetaal als veilige haven tegen het ruime monetaire beleid dat gevoerd wordt, maar daarnaast biedt het uiteraard ook bescherming tegen geopolitieke spanningen.

Daar komt volgens haar bij dat beleggers op het moment weinig van goud moeten hebben. Niet vreemd, gezien het edelmetaal 50 procent beneden de vorige piek koerst, aldus Pictet AM.

Voor de komende vijf jaar verwacht zij evengoed een gemiddeld rendement van 6 procent per jaar.

Bronnen: Week Herald, The Lincolnian Online, Mac On Daily, Finanzen

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.