India werkt aan transparantere goudmarkt

India werkt aan nieuwe beleidsmaatregelen om de transparantie in haar goudmarkt te verbeteren en mede zo haar 19 miljard dollar grote gouden sieradenindustrie uit te breiden.

Er wordt onderzocht of er een spot bullion exchange zou kunnen worden gelanceerd om daarmee de goudvoorziening transparanter te maken alsook de zuiverheidsnormen te kunnen handhaven.

Het plan omvat volgens insiders tevens een speciaal voor de sieradenindustrie op te richten bank en daarnaast gaven deze anonieme bronnen tegenover Bloomberg aan dat huidige invoerbelasting van 10 procent wellicht zou kunnen worden verlaagd.

Met die verlaging zou de Indiase overheid namelijk de grootschalige goudsmokkel terug kunnen dringen.

Ondertussen is de Indiase overheid juist bezig met het invoeren van een nieuwe goederen- en dienstbelasting, de goods and services tax (GST), die vanaf 1 juli van kracht wordt.

De regering liet begin deze maand weten dat zij die GST op goud, zilver, gouden sieraden en diamanten vast heeft gezet op 3 procent.

Dat bleek goed nieuws voor de Indiase juweliers waarvan de aandelen – op het uitkomen van het nieuws – pardoes met dubbele cijfers omhoog schoten.

Die 3 procent is namelijk 2 procent lager dan de 5 procent die door de sector eerder werd gevreesd.

Met de bestaande 10 procent aan importbelasting zullen consumenten effectief 13 procent belasting moeten gaan betalen terwijl dit tot nu toe nog 12,5 procent was.

Die beslissing is nu echter wel een van de redenen van extreme groei aan goudimporten en flinke uitbreiding van het tekort op de handelsbalans.

De goud-, zilver-, edelstenen- en halfedelstenenimport steeg in mei met maar liefst 128 procent! Dit terwijl de export van edelstenen en juwelen met slechts 6 procent steeg.

Hierdoor kwam het tekort op de handelsbalans in mei, met 13,84 miljard dollar, op meer dan het dubbele uit dan de 6,2 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

De totale export steeg in mei 2017 op jaarbasis met 8,3 procent tot 24 miljard dollar. Dat is flink minder dan de totale import, dat in totaal met 33 procent steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar tot 37,8 miljard dollar.

Meest opvallende cijfer was de goudimport. Die steeg namelijk met maar liefst 236 procent tot 4.9 miljard dollar.

Andere belangrijke schuldige was de import van elektronica, met een stijging van 34 procent tot 4,15 miljard dollar en de import van olie, dat steeg met 29,5 procent tot 7,7 miljard dollar.

Aditi Nayar, hoofdeconoom bij Indiaas credit rating bureau ICRA gaf aan:

Half of the upsurge in merchandise imports was led by precious metals and stones, which is likely to be on account of restocking after the festive and marriage season, and prior to GST

De plannen om India’s ongeorganiseerde en gefragmenteerde goudjuwelenindustrie te hervormen zouden het vertrouwen van de consument in het edelmetaal moeten versterken.

De maatregelen zouden kunnen helpen de Indiase vraag dus nog meer te ondersteunen, wat voor de sector een welkome verademing zou zijn na het dramatische jaar 2016.

Dit jaar herstelde de vraag naar het edelmetaal in India, dat op China na ’s werelds grootste goudconsument is, nadat de goudconsumptie in het land vorig jaar haar laagste punt aandeed in zeven jaar tijd.

Dat de vraag flink aantrekt was al eerder bekend. De import in het eerste kwartaal van 2017, waar mei uiteraard niet bij wordt gerekend, betrof al de helft van de gehele goudimport van 2016.

Bronnen: Economic Times, Bloomberg

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999