Hoeveel goud moet ik hebben?

Wie op een bepaald moment de keuze maakt om goud op te nemen in zijn beleggingsportefeuille, wordt geconfronteerd met de vraag ‘hoeveel goud moet ik dan uiteindelijk kopen?’. Dit is geen eenvoudige vraag. Over traditionele activaklassen zoals aandelen en obligaties zijn de meningen vaak meer uitgesproken, maar financieel adviseurs komen vaak niet verder dan ‘5% want alles daarboven is gevaarlijk. Goud is immers geen belegging.’

Dat zeggen ze dus over goud en zilver, omdat ze in feite niet precies weten hoe de vork in de steel zit. Je moet immers wat research doen over je eigen doelstellingen, en dan pas kan je preciezer bepalen hoeveel goud en zilver je precies in je portefeuille moet of kan opnemen.

Net zoals bij een andere belegging dien je na te gaan wat je financiële toestand is. Denken we maar aan inkomsten, vermogen, het risico dat je wil nemen, en de mate waarin je je vermogen wil of moet beschermen.

Een allocatie van zo’n 5% aan goud lijkt in de huidige omstandigheden te weinig. Beter is volgens ons om minstens 20% in edelmetalen te gaan beleggen. Dat lijkt veel, maar er zijn goede redenen voor. In de huidige omstandigheden is het immers vooral zaak om het kapitaal dat je hebt te beschermen, in plaats van het rendement te willen maximaliseren.

Bovendien kan je het grootste deel van het vermogen in edelmetalen aanhouden in goud. Dat is immers het meest courante en ook liquide edelmetaal. Maar voor het ‘peper en zout’ in je portefeuille kan je gaan overwegen om ook zilver te gaan toevoegen. Dat is uiteraard een hoger risico, maar de returns die je er potentieel mee kan halen, liggen ook hoger dan normaal. Zilver is immers een edelmetaal dat historisch gezien erg goedkoop is ten opzichte van andere edelmetalen, met name goud. Als je gaat kijken hoe zilver gewaardeerd werd in het verleden, moet het al verdubbelen om op een ‘normaal’ niveau te gaan noteren.

Kortom, de traditionele financieel adviseurs zitten er nog altijd naast en onderschatten de kracht van goud in een gediversifieerde portefeuille. Goud en zilver verdienen een grotere plaats in de portefeuille dan degene die ze vandaag krijgen.

[xyz-ihs snippet=”goud”]