Hoogste goudprijs in Japan sinds 1980

De prijs van fysiek goud is in Japan vandaag gestegen tot het hoogste niveau in bijna 40 jaar tijd.

Die stijging werd nog eens versterkt door schommelingen in de waarde van de yen, maar is vooral een afspiegeling van de vlucht naar veilige havens wereldwijd.

Een opvallend gegeven is dat vaak ook de Japanse yen als veilige vluchthaven wordt gezien ten opzichte van de dollar en andere activa.

Dat goud nu ook in yen oude hoogtes op zoekt wil toch wel wat zeggen.

Tanaka Kikinzoku, de grootste detailhandelaar van goud in Japan, geeft aan dat de detailhandelsprijs van geraffineerd goud de 5.325 yen (49,99 dollar) per gram aandoet. Dat is het meest sinds 14 februari 1980.

De handel staat volgens Tanaka Kikinzoku in volle bloei, waardoor klanten nu geduld moeten hebben om nieuwe transacties af te kunnen sluiten.

Rie Kato, woordvoerder bij Tanaka Kikinzoku geeft aan: “Demand for gold transactions has picked up since mid-August. Retail customers, whether buyers or sellers, now need to wait for two-three hours to get their deals done”

In juli steeg de maandelijkse aankoop van goud bij Tanaka met 40 procent ten opzichte van het gemiddelde tussen januari en juni. In augustus was dat liefst een stijging van 70 procent ten opzichte van het gemiddelde die periode.

Echter is het verkoopvolume ondertussen licht gedaald, met een daling van 10 procent in juli en 20 procent in augustus ten opzichte van het maandgemiddelde in de eerste helft van dit jaar.

De scherpe stijging van goud in Japanse yen is in lijn met de stijging van de goudprijs wereldwijd. In veel valuta doet het edelmetaal een all time high aan.

De internationale benchmark spotprijs van goud, in dollars, is gestegen naar het hoogste punt in zes jaar tijd. Daarmee koerst goud nu 20 procent hoger dan begin dit jaar.

Toshitaka Tazawa, analist bij commodities broker Fujitomi: “The reason why Japan’s gold prices hit an about 40 years high, instead of a six-year high, is the yen’s fall against the dollar from the early 2010s”

De yen is dit jaar tot nu toe met ongeveer 3 procent gestegen ten opzichte van de dollar, maar is nog steeds 8 procent zwakker dan in april 2013. Volgens Tazawa nemen aardig wat mensen in goud nu winst, wegens dat hoogtepunt in de goudkoers.

Bronnen: Reuters, Economic Times

Foto: Flickr