Hooggerechtshof VK staat Venezuela’s Juan Guaido toe controle te krijgen over goud

Het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk heeft Juan Guaido, de oppositieleider in Venezuela, in het gelijk gesteld in een rechtszaak als zijnde werkelijke president van Venezuela.

Het Hooggerechtshof aanvaardde de “duidelijke en ondubbelzinnige erkenning” door het Verenigd Koninkrijk van Guaido als president van het land.

De oppositieleider krijgt zo de mogelijkheid om controle uit te oefenen over meer dan 1 miljard dollar aan Venezolaans goud dat is opgeslagen in de kluizen van de Bank of England (BOE).

De rechters zeiden echter dat een lagere rechtbank nog zal moeten nagaan of de Venezolaanse rechterlijke beslissingen ook in aanmerking moeten worden genomen bij de beslissing over wie uiteindelijk het goud in handen mag krijgen.

De langlopende zaak is door meerdere rechtbanken in het Verenigd Koninkrijk behandeld sinds de centrale bank van Venezuela de BOE voor de rechter daagde om toegang te krijgen tot het edelmetaal.

Volgens hen was het dringend nodig voor een gezamenlijke inspanning met het Ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties om de Covid-19 pandemie te bestrijden.

Ondertussen heeft Guaido zijn steun zien wankelen aangezien president Nicolas Maduro weigert te vertrekken en de regeringspartij domineert bij de regionale verkiezingen.

De internationale erkenning komt op een kritiek moment voor Guaido in Venezuela, nu bondgenoten beginnen te twijfelen aan de levensvatbaarheid van zijn interim-regering, aldus Luis Vicente Leon, hoofd van de lokale opiniepeiler Datanalisis.

Leon: “We have to remember there are only a few concrete things the interim government can control and Venezuela’s resources abroad are one of those few things”

Sarosh Zaiwalla, een advocaat van de door Maduro geleide Venezolaanse centrale bank, waarschuwde dat buitenlandse regeringen nu wel twee keer zouden nadenken over het opslaan van tegoeden in het Verenigd Koninkrijk.

Na deze uitspraak blijkt immers dat het goud van een bepaalde centrale bank waar dan ook ter wereld – dat door de BOE wordt beheerd – namelijk niet direct terug gaat naar betreffende centrale bank wanneer daarom wordt gevraagd.

De oppositie gaf aan dat, als zij de controle over het goud krijgt, zij van plan is om het goud voorlopig bij de BOE aan te houden en niet in het onrustige Venezuela zelf – als onderdeel van Guaido’s inspanningen om financiële activa van Venezuela in het buitenland veilig te stellen.

Bronnen: Bloomberg, FT, CNN

Foto: Flickr