Analisten gematigd enthousiast over de goudkoers

Het eerste kwartaal van 2022 zou volgens grondstoffenanalisten van Société Générale volgend jaar het hoogtepunt van de goudkoers kunnen betekenen.

In een rapport geven de analisten aan dat ze de goudprijs tegen het tweede kwartaal rond de 1.900 dollar per ounce zien noteren.

Vorige maand gaf de Franse bank nog aan dat ze de goudprijs wel zagen oplopen tot 1.945 dollar in het eerste kwartaal van 2022.

De bank herhaalde echter dat ze, hoewel de goudprijs het moeilijk heeft gehad in 2021, optimistisch blijft.

De analisten menen verder dat de vraag van beleggers naar goud-ondersteunde exchange-traded producten (ETF’s / ETP’s) kritiek zal blijken voor een hogere goudkoers. Vandaar de verlaagde prognose.

“ETF holdings are only 11.6% below their recent record, and still much higher than the average for the past decade. This indicates that investors have limited dry powder to allocate large amounts to gold”

Commerzbank grondstoffenanalist Carsten Fritsch verwacht een goudprijs van 1.900 dollar per troy ounce aan het einde van 2022, wat eveneens lager is (was 2.100 dollar) dan eerdere voorspellingen.

Hij verwacht nu dat goud pas in 2023 weer de 2.000 dollar zal aantikken, terwijl dat eerder voor 2022 werd voorspeld.

Ook zilver zou moeten kunnen profiteren wegens een robuuste industriële vraag, met name gedreven door “groene” thema’s zoals fotovoltaïsche energie en elektrische voertuigen.

Fritsch is daarmee een van de weinige die positief is op de lange termijn want ook de Amerikaanse investeringsbank JP Morgan heeft prognoses geactualiseerd en deze bank is behoorlijk bearish.

De bank voorspelde een goudkoers van 1.630 dollar per ounce in 2022 en voor zilver een gemiddelde prijs van 20,48 dollar per ounce.

En als laatste Credit Suisse die daarentegen voor het nieuwe jaar meent dat het gele edelmetaal wel eens een verder bullish momentum tegemoet kan zien maar op de lange termijn bearish is.

In een recent rapport zei Fahad Tariq, edelmetaalanalist bij de Zwitserse bank, dat hij verwacht dat de goudprijs gemiddeld rond de 1.850 dollar per ounce zal liggen volgens jaar.

De bank verwacht echter niet dat de goudprijs op de lange termijn boven het pre-pandemische niveau zal komen.

Gekeken naar 2023 verwacht de bank dat de goudprijs zal dalen tot 1.600 dollar per ounce en op langere termijn zelfs richting de 1.400 dollar per ounce zal gaan.

Bronnen: Kitco 1, 2, 3, 4

Foto: Flickr