Hongarije verdrievoudigt goudreserves

De goudaankopen door centrale banken zijn de laatste tijd op zijn zachtst gezegd weinig inspirerend, hoewel in de maand februari centrale banken weer zijn overgegaan tot nettoaankopen.

Volgens de World Gold Council (WGC) kocht India ongeveer 11,2 ton, Oezbekistan 7,2 ton, Kazachstan 1,6 ton en Colombia 0,5 ton.

Turkije verkocht 11,7 ton van het gele edelmetaal en dit zette de totale wereldwijde nettoverkoop van centrale banken op 16,7 ton, de zwakste start in meer dan tien jaar tijd.

In januari verkochten centrale banken netto 25,5 ton goud, omdat de gecombineerde verkopen van Turkije en Rusland groter waren dan de aankopen elders.

De WGC merkt op dat centrale banken volgens hen in 2021 netto-aankopers zullen zijn, maar dat de directe vooruitzichten in de vraag van centrale banken zeer evenwichtig zullen zijn.

Echter, nu de posities van op de beurs verhandelde fondsen in goud (goud-ETF’s) maandenlang krimpen zoekt de markt elders steun.

Centrale banken hebben het grootste deel van het afgelopen decennium geholpen om de goudprijs te ondersteunen, maar ook zij zijn in het derde kwartaal van 2020 omgeslagen naar nettoverkopers.

Daar waar dat in februari omsloeg naar nettoaankopen laat de centrale bank van Hongarije, de Magyar Nemzeti Bank (MNB), nu weten dat het haar goudreserves maar liefst heeft verdrievoudigd!

De monetaire autoriteit verhoogde haar goudreserves vorige maand (maart) tot 94,5 ton, aldus een verklaring per e-mail. De MNB kocht 63 ton goud op waarmee haar reserves stegen van 31,5 ton naar 94,5 ton goud.

Dit is niet de eerste grote goudaankoop door de Hongaren in de afgelopen jaren. Ook in 2018 gooide de Hongaarse centrale bank hoge ogen, toen zij haar goudreserves vertienvoudigde van 3,1 ton naar eerder genoemde 31,5 ton.

Ook de gouverneur van de Poolse centrale bank, Adam Glapinski, zei vorige maand dat de overheid de komende jaren minstens 100 ton goud zal aankopen om de economische kracht van het land aan te tonen.

Op maandbasis is de aankoop van Hongarije de grootste sinds juni 2019, toen Polen 94,9 ton goud aankocht. Daarbij: sinds het begin van 2019 doet ook Servië kleine maar gestage aankopen.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr