Beste start van het jaar sinds 1999 gekeken naar verkoop U.S. Mint

De goudkoers weet maar geen momentum te vinden. Beleggers profiteren echter van de lagere prijs en blijken massaal fysiek edelmetaal te kopen.

Dat is zeker terug te zien bij de verschillende munthuizen wereldwijd. De U.S. Mint kent een beste start van het jaar sinds 1999 en daarbij de beste kwartaalverkoop in meer dan 20 jaar.

Uit verkoopgegevens van de U.S. Mint blijkt dat in het eerste kwartaal van 2021 412.000 ounces in verschillende denominaties American Eagle gouden munten zijn verkocht, een stijging van meer dan 88 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.

De sterke kwartaalcijfers werden ondersteund door forse verkopen in januari en februari. Uit gegevens blijkt dat de U.S. Mint in maart 66.000 ounces goud heeft verkocht, een daling van meer dan 47 procent ten opzichte van februari.

Deze laatste gegevens zijn in lijn met wat Ronald-Peter Stoeferle, fondsbeheerder bij Incrementum AG, zei te zien in de edelmetaalmarkt.

Hij merkte op dat de Comex in februari 113 ton fysiek goud heeft geleverd aan beleggers, wat ongeveer vijf keer het historisch gemiddelde is.

Stoeferle: “In a world of uncertainty, investors are eager to get their hands on physical gold. This rise in physical demand will provide important support for gold’s long-term bull market”

Ook de vraag naar zilveren munten kende een sterke start van het jaar, waarbij de U.S. Mint 12,05 miljoen een-ounce American Eagle zilveren munten verkocht.

De vraag naar zilveren munten is daarbij met 20 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.

De verkoop van zilver zag zijn beste start van het jaar sinds 2016, toen de U.S. Mint meer dan 14 miljoen ounces verkocht in het eerste kwartaal.

Maar niet alleen de verkoop bij de U.S. Mint is ongekend. Munthuizen over de hele wereld zien een ongekende vraag naar fysiek edelmetaal, waarbij ook de Perth Mint een recordverkoop zag in het eerste kwartaal van 2021.

De Perth Mint liet weten dat het in maart 130.000 troy ounces goud en bijna 1,6 miljoen troy ounces zilver heeft verkocht.

Deze cijfers zijn 285 procent hoger voor goud en 178 procent hoger voor zilver, gekeken naar de gemiddelde maandelijkse verkoop die teruggaat tot 2012.

In het eerste kwartaal van dit jaar verkocht de Perth Mint meer dan 330.000 ounces goud en meer dan 4,5 miljoen ounces zilver.

Deze cijfers vertegenwoordigen bij de Perth Mint het hoogste kalenderkwartaal ooit voor goud en het op drie na hoogste kalenderkwartaal ooit voor zilver.

Bron: Kitco

Foto: Flickr