Honderden gouden munten uit Romeinse Rijk gevonden in Italië

In de Noord-Italiaanse provincie Lombardije zijn zo’n 300 Romeinse gouden munten gevonden. Ze zaten in een amfoor, een soort kruik. Tijdens graafwerkzaamheden werd in het historische oude stadscentrum van Como de Romeinse amfoor met gouden munten gevonden.

Luca Rinaldi, hoofdinspecteur archeologie geeft aan dat de uitzonderlijke vondst van onschatbare waarde is. De munten zijn naar een restauratielaboratorium in Milaan gebracht. De precieze waarde is onbekend, omdat het geen verhandelbaar goed is.

Van 27 munten is al vastgesteld dat ze uit de vijfde eeuw komen, het late keizertijdperk. De andere moeten nog verder worden onderzocht maar zijn in uitzonderlijk goede staat. De vindplaats wordt voorzichtig onderzocht op nog meer verborgen schatten.

Minister Alberto Bonisoli: “We do not yet know in detail the historical and cultural significance of the find. But that area is proving to be a real treasure for our archeology. A discovery that fills me with pride”

De plek ligt dicht bij de plaats waar een forum was van de antieke stad Novum Comum, een stad die Julius Ceasar stichtte in 59 voor Christus.

De graafwerkzaamheden maakten deel uit van een project om Como van een nieuw centrum te voorzien. De munten werden gevonden onder het voormalige Theater Cressoni van Como.

Het theater, dat in 1807 openging en begin 20ste eeuw in een bioscoop veranderde voordat het in 1997 gesloten werd, moet volledig afgebroken worden om plaats te maken voor de bouw van een chique residentie.

De kruik werd ontdekt tijdens graafwerken voor een waterbassin dat voor brandbestrijding zal moeten dienen.

Volgens de Italiaanse pers zijn de muntstukken mogelijk miljoenen euro’s waard. De autoriteiten zouden overwegen de werf voorlopig stil te leggen voor verdere opgravingen.

Bronnen: Qui Como, Mibac

Foto: Flickr

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999