Aziatische adviseurs zeggen: koop goud!

Wanneer je in het Westen tegen een beleggingsadviseur zegt dat je goud aan het kopen bent, dan word je in het beste geval meewarig bekeken. In het slechtste geval word je afgeschilderd als een freak. In Azië kijken ze heel anders aan tegen goud. Indische en Chinese burgers zijn al een hele tijd gulzige kopers van fysiek goud. Een groot gedeelte van het familiaal vermogen beleggen in goud is in het Oosten de normaalste zaak van de wereld. India en China samen zijn momenteel goed voor meer dan 50% van de huidige wereldwijde goudvraag.

En wat meer is: adviseurs in Azië raden hun superrijke klanten zelfs aan om nog meer goud te kopen. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat vorige week werd gelanceerd: “Going for Gold” door de financiëledienstenfirma INTL FCStone. Zij hebben een enquête uitgevoerd bij maar liefst 174 private banken, family offices en vermogensbeheerders en adviseurs in Azië.

Maar liefst 74% van de ondervraagden bevestigde dat hun cliënten goud kopen. Dat is een enorm aantal. Er zijn verschillende factoren die verklaren waarom er zoveel goud wordt gekocht in Azië. Ten eerste is de bevolking die echt veel geld heeft snel aan het toenemen. Ten tweede is er een risico op oververhittende markten en een behoefte om financieel vermogen te onttrekken aan het banksysteem. Ook willen deze mensen hun goud aanwenden om vermogen te vrijwaren in tijden van financiële, economische en politieke stress.

Je merkt het, de mentaliteit tegenover goud is volledig tegenovergesteld van in het Westen. Het is jammer dat goudbeleggers hier zo worden bekeken terwijl miljarden mensen goud beschouwen als een veilige haven. Het is echter waarschijnlijk dat mensen hun euro nog wel zal vallen als de volgende crisis uitbreekt. En dat zal eerder vroeg dan laat zijn. Wie dan geen goud heeft, is eraan voor de moeite…

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]