Hoe zit het met China’s goudreserves?

Een potentiële handelsoorlog met de VS die de groei bedreigt, spanningen op het Koreaanse schiereiland en de daling van de goudprijs dit jaar zijn voor China uiteraard goede redenen om goudreserves te verhogen.

Gegevens van de People’s Bank of China (PBoC) tonen echter aan dat de goudreserves van het land niet zijn gestegen sinds Donald Trump in 2016 tot president werd verkozen.

Maar het zou niet de eerste keer zijn dat de centrale bank een groei van haar officiële goudaanhoudingen niet publiekelijk maakt.

Sinds oktober 2016 zijn de officiële cijfers onveranderd gebleven op 59,24 miljoen ounces, of 1.843 ton. Dat vertegenwoordigt een waarde van 74,1 miljard dollar.

Wereldwijd blijven centrale banken de goudreserves verhogen, zij het in een trager tempo, met een stijging van 371,4 ton in 2017, aldus de World Gold Council.

China liet eerder lange tijd niets weten aangaande stijgingen van haar goudreserves. Toen de centrale bank in juli 2015 een stijging aankondigde van 57 procent aan goudreserves was dat de eerste update in zes jaar tijd.

Ook daarvoor liet zij lange tijd niets weten. Waren eerst officiële cijfers uitgegeven in 2003, pas in 2009 deed zij weer een update. Daarbij worden reserves standaard verhoogd.

Na de aankondiging van 2015 liet China echter elke maand weten hoeveel goud er aan de reserves werd toegevoegd.

Dat viel samen met de goedkeuring van strengere normen van het Internationaal Monetair Fonds om de yuan op te nemen in de mand voor bijzondere trekkingsrechten, de special drawing rights (SDR).

Toen het IMF de yuan toevoegde aan de SDR in oktober 2016 liet de PBoC gelijk niets meer weten aangaande verhogingen en werden er geen updates meer gedaan.

Terwijl de goudaanhoudingen van China behoren tot de top zes aan landen met de grootste goudaanhoudingen is dat slechts 2,4 procent van haar totale reserves.

Nogal een verschil met landen als Duitsland en de VS, waarbij dat meer dan 70 procent is.

Mark O’Byrne, onderzoeksdirecteur bij GoldCore, weet het zeker; het land zal op bepaald moment aankondigen dat ze hun goudbezit aanzienlijk hebben verhoogt. De vraag is alleen hoeveel, aldus O’Byrne.

Bron: Bloomberg

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]