Mysterieuze gouden ornamenten gevonden in Ierland

Een boer in de County Donegal, Ierland, heeft vier gouden artefacten ontdekt waarvan wordt aangenomen dat ze duizenden jaren oud zijn.

Norman Witherow ontdekte de gouden voorwerpen afgelopen zaterdag, toen hij aan het graven was in een akker bij Convoy. De boer was in eerste instantie niet onder de indruk van de artefacten, maar nu blijkt dat het om een enorm bijzondere vondst gaat.

Witherow: “I couldn’t figure out what they were, they were covered in clay and we had no idea if they were gold or even copper. We had no idea of the value and we definitely didn’t appreciate their worth when we first discovered them”

Toen een vriend van hem, juwelier van beroep, vertelde dat hij de vondst moest melden bleek het toch om gouden artefacten te gaan. De vondst werd in eerste instantie overhandigd aan het Donegal County Museum, dat op zijn beurt de ontdekking meldde vanwege de enorme archeologische betekenis ervan.

Medewerkers van het National Museum of Ireland keken ernaar. Uit eerste schattingen blijkt dat de vondst zou moeten dateren uit de bronstijd of eerder. Dat zou betekenen dat ze tussen de 2.500 en 4.500 jaar oud zijn, of zelfs nog ouder.

Maeve Sikora, bewaarder van Ierse Oudheden in het Nationaal Museum van Ierland, reisde woensdag vanuit Dublin om de objecten op te halen.

Gehoopt wordt dat de items op een later tijdstip naar het Donegal County Museum zullen terugkeren, zodra meer resultaten bekend zijn. Caroline Carr, assistent-conservator van het Donegal County Museum, was in haar nopjes met de vondst.

Carr: “This is a once in a lifetime find for our county and we are absolutely delighted”

Elke ring heeft een diameter van ongeveer 10 centimeter, uiteraard te groot om gedragen te worden als ring, maar tevens te klein om als armband te fungeren. Ook Carr meent dat de artefacten geen armbanden zijn, maar dat ze bepaalde monetaire waarde hebben gehad en gebruikt werden als betalingsmiddel. Een soort munteenheid dus.

Bronnen: BBC, Atlas Obscura, Irish Times

Foto: Caroline Carr/Donegal County Museum

[xyz-ihs snippet=”promo”]