High-end shop in goud opent voor het eerst zijn deuren in Londen

Broker Sharps Pixley opent zijn eerste winkel in Mayfair Londen. Daar zal zij fysiek goud gaan verkopen in de prijsklasse tussen £35 tot £300.000 pond. De showroom, die vandaag zijn deuren opent, zal enkele goudbaren tentoonstellen maar klanten die het grote werk willen zien zullen worden uitgenodigd in een private consultatiekamer.

“London is considered by many as the global epicentre for gold trading at the professional level but in spite of this, physical metal is often not readily accessible to everyday investors”

Kopers zullen voorbereid moeten zijn op een grondige check. Wetgeving zorgt er voor dat kopers die meer dan £5000 pond willen uitgeven zich zullen moeten identificeren middels bewijs met foto en bewijs van inwoning. Het installeren van de beveiligingssystemen heeft bijna een jaar in beslag genomen en omvat ook gezichtsherkenning technologie.

Andere bedrijven verkochten al goud in Londen, waaronder het warenhuis Harrods, die goudbaren heeft van eigen merk. Maar Sharps Pixley claimt de eerste exclusieve showroom en biedt klanten daarnaast de optie van een kluis. Sharps Pixley – dat in 1778 werd opgericht – was een van de oorspronkelijke leden die in Londen tweemaal daags de prijzen van goud bepaalden.

Meer dan $5 biljoen wordt er per jaar verhandeld op de Londense over-the-counter markt. De Engelse hoofdstad is het gouden handelscentrum sinds 1850, maar zowel baren als munten waren sindsdien niet verkrijgbaar in op maat gemaakte winkels.

Moedermaatschappij van de firma, de Duitse edelmetaal retailer Degussa Goldhandel, begon met de publieke verkoop van fysiek edelmetaal nadat de Duitse von Finck familie de naam “Degussa” in 2011 overkocht van Evonik. Het exploiteert nu 14 soortgelijke showrooms in andere landen, waaronder Duitsland, Zwitserland en Singapore.

De wereldwijde vraag naar munten en baren bereikte in de eerste 9 maanden van 2015 de 748,6 ton. Goed voor een kwart van het totale verbruik. Volgens laatste gegevens van de World Gold Council bedroeg Europese vraag in diezelfde periode 166 ton.

Bronnen: The Guardian, Reuters

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]