Het is gebeurd: Brexit!

Wat velen de afgelopen dagen niet meer voor mogelijk hielden, namelijk een uittrede van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, wordt nu bewaarheid. Deze nacht sloeg het sentiment helemaal om en kozen de Britten voor een Brexit.

De gevolgen zijn niet min: de beurzen crashen bij opening, de obligatierentes van de veiligste emittenten zoals Duitsland zoeken nieuwe dieptepunten op, en vooral… de goudprijs spuit omhoog met bijna 6%!

Dit is meteen de sterkste stijging sinds 2008 en we moeten toegeven dat we dergelijke moves nog niet vaak gezien hebben in de financiële sector. Dit voelt aan als paniek bij beleggers. Hoewel de wereld niet stopt met draaien, is dit een echte ‘Black Swan’ event die nog een heel lange tijd bij beleggers in het geheugen zal blijven zitten.

Want laten we eerlijk zijn, beleggers zijn meestal totaal niet beschermd tegen dergelijke evenementen. De proportie van goud in de portefeuilles van de meeste beleggers is gewoon veel te klein. De meeste economen en financieel analisten raden aan om zeker niet meer dan 5% van de totale portefeuille in goud te investeren.

Je merkt al gauw dat dit veel te weinig is. Een degelijk gediversifieerde portefeuille op dit moment moet ten minste 30% goud bevatten.

Anders ben je gewoon niet beschermd tegen de calamiteiten die we nu vandaag op de markten zien. Als je te weinig goud in portefeuille hebt, dan kan je onmogelijk de verliezen op de andere activa in je portefeuille goedmaken.

Voor wie weinig goud heeft: laat het een les zijn en koop gradueel bij. Voor wie heel veel goud in portefeuille heeft, wordt vandaag een schitterende dag. De performance van goud belooft vandaag een van de beste in vele jaren te worden. Ook de goudmijnaandelen zullen enorm profiteren zodra de Amerikaanse beurzen straks opengaan.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]