Goudprijs in ponden door het dak

Op het nieuws dat er een grote kans bestaat dat de Britten gestemd hebben om de EU te verlaten ging de goudprijs letterlijk door het dak. En nu er een grote kans bestaat dat de Britten gestemd hebben om de EU te verlaten zullen vooral ook Europese aandelenmarkten waarschijnlijk flinke klappen gaan krijgen.

Het pond daalde in ieder geval stevig ten opzichte van de dollar en ging maar liefst 10 procent lager. Ook de olieprijzen gingen flink lager.

Britse burgers stemden gisteren over de toekomst van haar lidmaatschap tot de EU. Peilingen voorafgaand aan het referendum gaven een kleine plus voor het pro-EU kamp. Maar nu de resultaten doorkomen blijkt het Brexit-kamp de overhand te hebben.

Dat nieuws stuurde het pond vrijwel direct richting het zuiden, het noteerde op het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds 1985. De yen steeg flink, net als goud en US Treasuries. Veilige havens werden massaal opgezocht.

De goudprijs sprong maar liefst 8 procent omhoog en zette in dollars haar hoogste notering neer op meer dan twee jaar tijd. Het edelmetaal zette zelfs de grootste rally neer sinds de financiële crisis van 2008.

Wat werkelijk ongelooflijk oogde bleek de goudprijs in Britse ponden. Die steeg met maar liefst meer dan 17 procent! James Butterfill, hoofd onderzoek en investeringen bij ETF Securities:

It’s scary, and I’ve never seen anything like it. We’re going to see outflows from basically any kind of cyclical asset. A lot of people were caught out, and many investors will lose a lot of money

Groot-Brittannië zou het eerste land zijn dat de Europese Unie zou verlaten, de grootste klap sinds de oprichting van het pact. Sommige analisten geven aan dat Europa weer in een recessie terecht zou kunnen komen, wat vervolgens weer voor meer druk gaat zorgen voor de wereldeconomie. Goud zal een van de weinige activa zijn die daar van zal profiteren. Richard Xu, fondsbeheerder bij Hua Asset Management, China’s grootste goud ETF:

Brexit would have repercussions not only on the currency markets but also on the political landscapes and that will have a lasting impact on economic growth assumptions. Gold could hit around 1,600 dollar

Bronnen: CNBC, Bloomberg, Gulf News

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda’s (tip!), Maple Leafs, … en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.