Het fameuze Brexit-referendum: wat kan men nu écht verwachten ?

Wat zijn de daadwerkelijk gevolgen van een Brexit, los van alle doemscenario’s die de laatste weken de wereld werden ingestuurd. Dit is de vraag van vele beleggers, brave huisvaders maar ook speculanten. Hierbij dan ook een kort overzicht samengesteld door diverse traders wat zowel een “remain” of een “leave” vermoedelijk zou inhouden.

Met het fameuze Brexit-referendum voor de deur passeerden reeds diverse doemscenario’s de deur, gaande van een mogelijk nieuwe wereldoorlog tot de verbrokkeling van de Europese Unie op korte termijn, etc… Beide kampen zondigen aan onrealistische beloftes waarbij een leugen meer of minder geen problemen meer vormt.

Ongeacht de uitslag zullen de Britse en in navolging de Europese beurzen een hoge volaliteit kennen, in het bijzonder de forexmarkten. Pas na verloop van tijd zal duidelijk zijn wat de gevolgen zijn bij een Brexit, afhankelijk van de afgesloten handelsverdragen en/of gekozen koers. Ook bij een “remain” zullen de markten een nieuwe stabiele situatie opzoeken, welke evenwel enige tijd kan vergen.

Sterling

Bij een “leave” zal de Britse Pond volgens analisten een daling kennen van 5%-10% op termijn, bovenop de huidige daling welke reeds gebeurde de afgelopen weken. In eerste instantie kan dit evenwel veel hoger oplopen tot zelfs 20% om vervolgens te stabiliseren. Dit zal echter geen stabiel proces zijn waarbij grote sprongen zullen voorkomen in beide richtingen.

Bij een “remain” zal de Britse Pond een sterke stijging ondergaan ten opzichte van de Euro en de USD, welke ongeveer 5% zal bedragen. Ook in dit geval zal er een hoge volaliteit aanwezig zijn waarvoor speculanten moeten opletten.

FTSE100

Een Brexit zal een koersverlies veroorzaken op de FTSE 100 van 4-20%, met de mogelijkheid op een klein herstel op termijn. Dit alles zal voornamelijk afhangen van de gevolgde koers en de problemen welke bijkomend zouden opduiken (bv. de Schotse kwestie). Gaat het Verenigd Koninkrijk een scenario volgen waarbij het terug toe zou treden tot de Europese vrijehandelszone of blijft het geïsoleerd achter.

Bij een “remain” zal de FTSE ongeveer 5%-8% stijgen, mogelijks zelfs binnen de week.

Europese beurzen

Ook de Europese beurzen zijn in grote mate afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, één van de grootste en belangrijkste economieën binnen Europa. Voor de landen grenzend aan het Verenigd Koninkrijk zullen de verliezen het hoogst oplopen waarbij België, Nederland, Ierland en Duitsland zware klappen zullen incasseren door de grote export naar het Verenigd Koninkrijk.

Eurozone

Op termijn zou Parijs maar voornamelijk Frankfurt kunnen profiteren van een Brexit indien grote bedrijven naar het Europese vasteland trekken om zodoende hun hoofdzetel binnen de Europese Unie te behouden. Frankfurt is hierbij de meest logische keuzen door de reeds grote aanwezigheid van instellingen waaronder de ECB. Dit zou onder meer betekenen dat Duitsland een zeer dominante plaats zou innemen binnen Europe als het Verenigd Koninkrijk er uit stapt. Met de zwakke Franse economie is het Verenigd Koninkrijk de enige grote concurrentie binnen Europa op dit moment.

Een ander scenario welke voornamelijk gevreesd wordt door de Duitsers is het ontbreken van een liberale partner binnen Europa. Het Verenigd Koninkrijk is veel liberaler dan het socialistische Frankrijk. Dit is voornamelijk voor Duitsland van belang welke op deze manier een partner kan vinden voor diverse economische beslissingen binnen Europa.

Hoe dan zal dit referendum gevolgen hebben op de Europese instellingen. Zowel bij een “remain” of een “leave” zal Europa zichzelf moeten heruitvinden of democratischer worden wil het op lange termijn overleven. Ook in andere Europese lidstaten zijn Eurosceptici aan de winnende hand wat problemen zal geven op zowel korte als lange termijn. Het huidige beleid aanhouden is dan ook politieke zelfmoord voor de Europese instellingen.

Bronnen:

http://www.cnbc.com

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]